23 / 12 / 2024

10 soruda kira depozitosu nasıl ödenir?

10 soruda kira depozitosu nasıl ödenir?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracılardan ilk ayın kirası ile depozito bedeli peşin olarak isteniyor. Peki, kira depozitosu ne kadar ve nasıl ödenir? İşte 10 soruda kira depozitosu..



Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, kiracılar ilk ayın kirasını peşin olarak ödüyor. Verilen bu kira bedelinin yanında mal sahipleri depozito bedeli de talep ediyor.


Peki, kira depozitosu nedir? Kira depozitosu yasal mı? Kira depozitosu ne kadar ve nereye yatar? İşte 10 soruda kira depozitosu esasları;


1- Kira depozitosu nedir?

Kira depozitosu yasal olup, Borçlar Kanunu'nun mal sahiplerine verdiği hak oluyor. Mal sahipleri kiraya verdiği taşınmazın başına gelebilecek zararlar için önceden güvence alıyor. Bu güvence ise depozito oluyor.


2- Kira depozitosu ne kadar?

Kira depozitosunun bedeli yine Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahipleri her istediği bedelde depozito isteyemiyor. Depozito bedelinin 3 aylık kiralama bedelini aşmaması gerekiyor. Buna göre kira bedeli 1000 TL olan bir kiracıdan en fazla 3 bin TL depozito alınıyor.


3- Kira depozitosu ne zaman verilir?

Kira depozitosu, peşin ödenen ilk kira ile birlikte ödeniyor. Tarafların anlaşmalarına göre değişmekle birlikte genelde ev veya işyerine taşınmadan önce kira depozitosu ödenmiş oluyor.


4- Kira depozitosu nereye yatar?

Kira depozitosu, vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. Güvence olarak kıymetli evrak tercih edilmiş ise bu evrak da bir bankaya depo ediliyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


5- Kira depozitosu ne zaman geri alınır?

Kira depozitosu, kiralamanın son bulması halinde, evde herhangi bir zarar bırakılmaması durumunda geri alınıyor.


6- Kira depozitosu hangi durumlarda geri alınmaz?

Kira depozitosu geri alma işlemi için ev sahibi ile mutabakata varıp kiracının evde hasar oluşturması durumunda bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor. 


7- Kira depozitosu elden verilir mi?

Kira depozitosunun yasal olarak bankaya yatırılması gerekiyor. Aksi halde elden verilen depozitonun tespiti zor olacağından, taraflar hak kaybı yaşayabiliyor.


8-  Kira depozitosu kira yerine geçer mi?

Depozito, kanunen kira bedeli olmuyor; yalnız yaşanacak zararların teminatı olarak alınıyor. Buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.


9- Kira depozitosu damga vergisine tabi midir?

Kira depozitosu, "kira bedeli" olmadığı için damga vergisine tabi tutulmuyor. 


10- Kira depozitosunun kanun maddesi hangisidir?

Borçlar Kanunu

D. Kiracının güvence vermesi 

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz. 


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir. 


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön