02 / 05 / 2024

10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesi!

10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesi devam ediyor. Peki taşınmaz sahipleri 10 yıllık kiracısını nasıl tahliye eder?



10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesi devam ediyor.


MADDE - 347 - "Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir."


Taşınmaz sahipleri, kiracılarını haklı gerekçe göstermeden çıkaramıyor. Ancak, taşınmaz sahipleri 10 yılı doldurmış kiracılarını gerekçe göstermeden taşınmazdan tahliye edebiliyor.


Bu uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelenmişti. 1 Temmuz 2014 itibarıyla taşınmaz sahiplerine verildi.


Peki bir gayrimenkul sahibi 10 yıllık kiracısını nasıl tahliye edebilir? 10 yıllık kiracıların tahliyesi nasıl istenir?


Taşınmaz sahiplerinin 10 yıllık kiracısını gerekçe göstermeden çıkarabilmesi için her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılı bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor.


Aksi halde kira sözleşmesi 1 yıllık daha yenilenmiş olarak kabul ediliyor.


5 yılı dolduran kiracı tahliyesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön