28 / 04 / 2024

Mal sahipleri 10 yılını doldurmuş kiracılarını gerekçe göstermeden çıkaracak!

Mal sahipleri 10 yılını doldurmuş kiracılarını gerekçe göstermeden çıkaracak!

1 Temmuz 2012'de düzenlenen yeni Borçlar Kanunu, mal sahiplerine 10 yılını doldurmuş kiracıları hiçbir gerekçe göstermeden çıkartma hakkı veriyor. Yasa 1 Temmuz 2014'te uygulanmaya başlanacak...



1 Temmuz 2012'de düzenlenen yeni Borçlar Kanunu, mal sahiplerine 10 yılını doldurmuş kiracıları hiçbir gerekçe göstermeden çıkartma hakkı veriyor. Yasa 1 Temmuz 2014'te uygulanmaya başlanacak. Özellikle cadde üzerindeki müşteri potansiyeli olan işyerlerinde kiracı olanlar sözleşme yenilemeli.



 1 Temmuz 2012'de çıktı 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun, 1 Temmuz 2012'de yürürlükten kaldırıldı ve aynı tarihte yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile kira hukuku düzenlendi. Kanunun 347'nci maddesiyle 10 yılı dolduran kiracıların, gerekçesiz olarak çıkartılması konusunda, mal sahiplerine bir hak tanındı. Bu madde 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasına rağmen Borçlar Kanunu'na geçici bir madde eklendi. 


1 Temmuz 2014'ten geçerli Bu geçici madde ile kira sözleşmeleri 10 yıllık süreyi doldurmayanların durumları netleştirildi. Bu geçici maddede, "Kira sözleşmesi süresi 10 yılı doldurmamış olmakla birlikte, kalan süre 5 yıldan daha kısa olanlar hakkında, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl; 10 yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkmda da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl sonra uygulanacaktır" denildi. 


Yazılı bildirim yeterli 


Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un verdiği bilgiye göre; işte bu madde gereğince 1 Temmuz 2012'de 10 yılını doldurmuş kira sözleşmeleri 1 Temmuz 2014'te artık hükmünü yitirecek. Mal sahipleri kira sözleşmesi bitim tarihinden 'en az üç ay önce' kiracıya yazılı bildirimde bulunarak başka herhangi bir neden göstermeksizin tahliye isteyebilecek. 


5 yıllıklar 2017'de 


Kanunun, 'Benim kiracım 10 yılı doldurmadı. Ben ne yapacağım?' diyenleri de unutmadığım belirten Kızılot, "10 yılı doldurmayan ama 5 yılı aşan kiracılar diğerlerinden 'üç yıl sonra' çıkartılabilecek. 5 yılını dolduran sözleşmelerde, mülk sahipleri Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012'den, 5 yıl sonra (yani 1 Temmuz 2017'den itibaren) kiracıyı gerekçesiz olarak çıkartabilecek" açıklamasında bulundu. 


Dükkan kiracıları şimdiden önlem alın 


"10 yılı dolduran kiracıların, 1 Temmuz'u beklemeden, mal sahipleri ile yeni sözleşme yapmalarında yarar var" diyen Prof. Dr. Şükrü Kızılot şöyle devam etti: "Özellikle cadde üzerindeki müşteri potansiyeli olan işyerlerini kiralamak isteyenler harekete geçti. 'Siz 10 yılı dolduran kiracınızı, 1 Temmuz'da çıkartın. 


Şu kadar hava parası ve bir kat fazla kira veririm' diyerek mal sahiplerinin kafasını çeliyor. Mal sahibine 'ön ödeme' yapıp, sözleşme imzalatan bile var."


işyeri kira artışı serbest 


6217 sayılı kanunun geçici 2'nci maddesi ile 1 Temmuz 2020'ye kadar işyeri kira artışlarının serbest bırakıldığını söyleyen Şükrü Kızılot'un verdiği bilgiye göre; işyeri kiralarında 1 Temmuz 2020'ye kadar 'sözleşme serbestisi' olacak. 


İşyeri sahibi isterse kiraya istediği kadar zam yapabilecek. Kiracı da buna uymak zorunda kalacak. Ancak, devam eden kira sözleşmelerinde 'kira artış oranının tanımı' yapılmışsa, sözleşme devam ettiği sürece mal sahibi, sözleşme hükümlerine uymak zorunda kalacak.


Posta Gazetesi 


Geri Dön