10 yıllık bina depreme dayanıklı mı? Bina sağlamlığı nasıl ölçülür?
Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülkedir. Bazı bilgiler ivedilikle araştırılıp öğrenilmelidir. İşte o konulardan bilinmesi gerekenler!
DEPREM RİSKLİ BİNA NASIL ANLAŞILIR?
Vatandaşların oturduğu binanın riskli olup olmadığını öğrenmesi adına herhangi bir ücret ödemeden tespit çalışması yaptırması mümkündür. Bağlı olunan belediyeye riskli bina tespit başvurusu yapıldıktan hemen sonra bir rapor hazırlanmaktadır. Bu rapor doğrultusunda binanın riskli yapıda olup olmadığı yönünde şerh koyulmaktadır. Risk tespiti yaptırmak için ise kat sahiplerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile de tespit yapılır.
Riskli binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmak yeterli olmaktadır. Tespit başvurusundan hemen sonra lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir ücret karşılığında bina risk raporu hazırlanır. Bu rapor, 7 gün içerisinde belediyeye gönderilmektedir.
İşte bu konuda sorulan diğer soru ve yanıtlar…
RİSKLİ BİNA İHBARI NEREYE YAPILIYOR?
Riskli bina ihbarı için Bakanlık tarafından bir telefon hattı kurulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşü iletebilir.
BİNA SAĞLAMLIĞI NASIL ÖLÇÜLÜR?
Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile beraber kolon içinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır. Bilgisayar yardımı ile yapının 3D modeli çizilir ve sonrasında binaya depremin etkileri yüklenerek dayanıklılık testi gerçekleştirilir.
10 YILLIK BİNA DEPREME DAYANIKLI MI?
Bu soruya örnek verirse, 10 yıllık sağlam bir yapı depremde hasar görmeyebilir. 10 yıllık bir binada oluşan çatlaklar, görülen hasarlar var ise o yapının dayanıklılığının araştırılmasını gerektirir.
BİNA DEPREME DAYANIKLIK TESTİNİ KİM YAPAR?
Bina dayanıklılığı önemli konulardan biridir. Binanın depreme karşı dayanıklılık analizini yapan kurumlar vardır ve onlar da şunlardır; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılmaktadır.
Başvuru yapan ev hanımlarına 7.050 TL tutarında ödeme! Tek başvuru yeter!
Promosyon tutarları güncellendi! Bu tutarlardan EYT’lilerde faydalanacak! Geç kalan dizlerini döver!