02 / 11 / 2024

10 yıllık kiracının tahliyesi bugün itibarıyla başlıyor!

10 yıllık kiracının tahliyesi bugün itibarıyla başlıyor!

Kiracı tahliyelerinde, bugün yeni bir dönem başlıyor. 1 Temmuz 2012 itibarıyla 2 senelik süre ile ertelenen bu uygulama ile ev sahipleri bugünden itibaren 10 yıllık kiracısını "gerekçesiz" çıkartma hakkına sahip oluyor...




10 yıllık kiracının tahliyesi bugün itibarıyla başlıyor!

Ev sahibi ile kiracıların yasal hak ve sorumlulukları 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Kiracılıktaki tüm işlemler, bu kanun ile şekilleniyor. Ev sahipleri ile kiracılar kanun dışı bir harekette bulunamıyor. Aksi takdirde karşı tarafın dava açma hakkı doğuyor.


Kanunda kiracılık ilişkisinin nasıl kurulması gerektiğine ilişkin esaslara yer verildiği gibi, kiranın ne zaman ve hangi şartlarda sonlanması gerektiğine ilişkin hükümler de yer alıyor.


Ev sahipleri, kanun gereğince kiracısını haklı bir neden oluşmadığı sürece çıkaramıyor. Aynı şekilde kiracılar da evin kullanılmasında herhangi bir ayıp olmadığı sürece haklı bir şekilde evi kendi istediği ile tahliye edemiyor. Ancak tarafların karşılıklı anlaşması halinde haklı bir neden gözetmeksizin kira sözleşmesi feshedilebiliyor.


Kiracının tahliyesinde, bugün yeni bir dönem başlıyor. 1 Temmuz 2012 itibarıyla 2 senelik süre ile ertelenen bu uygulama ile ev sahipleri kiracısını "gerekçesiz" çıkartma hakkına sahip oluyor. 


Borçlar Kanunu madde 347 gereğince, ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarını bildirim koşullarını yerine getirmek şartıyla herhangi bir haklı neden göstermeksizin evden çıkarabilecek. Peki, ev sahibinin bildirimi ne zaman ve nasıl yapması gerekiyor?


10 yıllık kiracı sını çıkarmak isteyen ev sahibinin yapması gereken tek şey her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılır bir şekilde bildirimde bulunmak.


Bu şekilde kendisinde ihtar çekilen kiracıların, itiraz etme hakkı bulunmuyor. Kiracının 3 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. Konunun yasal dayanağı aşağıda yer alıyor:


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


Kiracılık hukuku!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön