29 / 04 / 2024

100 milyon adet madeni 5 lira tedavülde! Peki kağıt paranın yerini alır mı?

100 milyon adet madeni 5 lira tedavülde! Peki kağıt paranın yerini alır mı?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından basılan 100 milyon adet hatıra madeni 5 Türk Lirası'nın piyasadaki yerini aldığı kaydedildi. İşte haberin detayları...



Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısı ile basılan 100 milyon tane madeni 5 Türk Lirası piyasadaki yerini aldı. Bu kapsamda, hatıra parası olarak basılan madeni liraların kağıt paranın yerini alıp almayacağı da vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Yeni madeni 5 liraların bir tarafında Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti ile Türkiye Yüzyılına özel tasarlanan logo yer alırken, diğer tarafında ise 5 rakamının yanında TC simgesi yer alıyor. Eskişehirli kuyumcu Emre Öztürk, yaptığı değerlendirmede tedavüle giren yeni madeni 5 lira hakkında şunları kaydetti.

ekonomim.com'da yer alan haberi göre, Tedavüle yeni giren madeni 5 liraların tasarımı hakkında değerlendirmede bulunan  kuyumcu Emre Öztürk, “Madeni 5 liralar özellikle hatıra parası olarak piyasaya sürüldü ve yaklaşık 8,25 gr ağırlığında ve 28 milimetre çapında üretilmiştir. Bu paralar ilk etapta 100 milyon tane basıldı. Tedavülde daha sonra devamı sağlanacak mı bilmiyor. Paranın üstünde Cumhurbaşkanlığı yıldızları Türkiye Yüzyılı logosu ve Atatürk silueti vazgeçilmez olarak basılmıştır. Bakır, Çinko ve Nikelin karışımı olarak yapılmış para. Eski 1 liraların gramajında olan paranın 8, 25 gr geldiğini söyledi.

100 milyon adet madeni 5 lira tedavülde! Peki kağıt paranın yerini alır mı?

Dükkâna gelen müşterilerin madeni 5 lirayı gördüklerinde şaşırdıklarını kaydeden kuyumcu esnafı Öztürk, kâğıt 5 liralara göre madeni paranın daha az yer kaplamasının bir avantaj oluşturduğunu kaydederek , kendilerine gelen sorular üzerine madeni 5 liralarının teminini müşterilere sağladıklarını da dile getiren Öztürk, “Müşterilerimiz daha ilk defa gördükleri için şaşırıyorlar." dedi. 

Vatandaşlar, gördüklerinde gerçekten 5 lira mı diye soruyorlar. İleriki dönemlerde kâğıt paranın yerini alacak mı bilmiyoruz ama şimdilik tedavüle girdi. Eski kâğıt 5 liralara göre daha az yer kaplıyor. Ama ağırlık olarak da daha ağır diyen Öztürk, "Bu paralar yeni çıktığı için müşteriler tarafından nasıl tepki verilecekler bilmiyoruz ama tabi daha hızlı kullanım alanı olabilir. Makineler veya diğer otomatik mekanizmalar 5 liralara dönebilir. Şu anda tedavülde tam yer almadığı ve hatıra parası olarak geçtiği için bundan sonraki süreçte neler olacağını devletimiz belirleyecek. "dedi.

Merkez Bankası açıkladı! Kağıt 5 Türk Lira'lar tedavülden kalkıyor mu?

5 TL madeni para piyasaya sürüldü! Bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı!

100 milyon adet yeni para basıldı! Resmi Gazete’de yayımlandı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön