23 / 11 / 2024
fuzul

100 yer altı barajı inşa edilecek! 

100 yer altı barajı inşa edilecek! 

Aralarında Ankara, İzmir ve Edirne'nin olduğu 12 ilde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 100 adet yer altı barajı inşa edilecek. Bu projeyle 750 bin kişiye içme suyu sağlanacak. Ayrıca, 80 bin dekar alan sulanabilecek.  




Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 12 ilde toplam 100 tane yer altı barajı inşa edeceklerini açıkladı. Başlattılan eylem planıyla İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın ve Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 yer altı barajı inşa edilecek.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakan Pekdemirli, son 17 yılda 563’ü baraj, 547’si HES, 347’si gölet ve bent, bin 332’si sulama tesisi başta olmak üzere 8 bin 31 tesis ve proje hizmete alındığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında ilan edilen birinci üç aylık eylem planı kapsamında tamamlanan 43 tesisle 10 bin 530 hektar alanı sulamaya açıldı. 

Yapılacak yer altı barajları projesine “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Yer altı Barajı” adını verildi. Pakdemirli, “Bundan sonra da DSİ, yer altı barajları konusunda da başarılı çalışmalara imza atacak. Yer altında çok büyük bir alan var ve bunlar haritalanmış durumda. Yer üstü barajına harcayacağımızın yüzde 5-10’unu geçmeyecek rakamlarla yer altında başarı sağlamamız mümkün” dedi.

SU REZERVİNE KATKI YAPACAK

1970'li yıllarda Türkiye’de yer altı barajları yapımına başlanmıştı. Fakat şu ana kadar sadece 10 civarında yer altı barajı yapıldığını aktaran Pakdemirli, şunları söyledi: "Başlattığımız eylem planıyla İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehrimizde toplam 100 adet yer altı barajı inşa edeceğiz. 100 projeyle yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamının içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek. Suyun tamamının sulamaya tahsis edilmesi halinde ise 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 milyon lira net zirai gelir artışı sağlanabilecek.” 

Ayrıca, yarı kurak coğrafyada bulunan Türkiye’de yer altı barajlarının su rezervine katkı yapacağını ifade eden Pakdemir, "Klasik anlamda baraj inşa ettiğiniz zaman, kamulaştırma maliyetleri, çevresel etki değerlendirme çalışmaları gibi süreci çok uzatan hususlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Ayrıca buharlaşma ve bazen doğa tahribatı gibi problemler de olabiliyor. Bunun için artık suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda çevre dostu yer altı barajlarının yapımına başlıyoruz" dedi. 


MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK

Pakdemirli, yer altı barajlarının, suyun bulunduğu yerin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek depolanmasını sağlayan yapılar olduğunu söyledi. Bu barajların, kıyı bölgelerinde yer altından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyecek. Düşük maliyetli ve yapım süresi kısa olan bu yapıların, Avustralya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de yeni yeni gündeme gelmeye başladığını kaydeden Pakdemirli, “Özellikle vadilerin daraldığı yerlerde baraj, gölet gibi yüzey depolamalarıyla birlikte, tatlı yer altı sularının, havza aşağılarına giderek tuzlanmasını önlemek veya akiferlerde daha fazla su depolayarak yer altı depolama projelerinin uygulamaya konması mümkün görülmektedir” dedi.

 


Geri Dön