16 / 05 / 2024

14 Mayıs seçimi sonrasında döviz kurları ve faiz oranları ne olur? 

14 Mayıs seçimi sonrasında döviz kurları ve faiz oranları ne olur? 

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalan döviz kurları ve faiz oranlarının ne olacağı merak ediliyor. Dünya Gazetesi yazarı Mesut Koyuncu seçim sonrasında döviz kurlarının ve faiz oranlarının nasıl olacağını değerlendirdi.



PİYASA FAİZ ORANLARI POLİTİKA FAİZ ORANLARININ ÇOK ÜZERİNDE!

Mesut Koyunvu piyasa faiz oranlarının politika faiz oranlarının çok üzerinde olduğunu belirtti. Merkez Bankası en son toplantısında politika faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 8,5’de sabit tuttu. Son 12 ayda TL karşısında dolar yüzde 30 değer kazanırken, euro yüzde 26 oranında değerlendi.

14 Mayıs seçimi sonrasında döviz kurları ve faiz oranları ne olur? 

Aynı dönemde ÜFE yüzde 62, TÜFE yüzde 51 olarak gerçekleştiğini belirten Koyuncu devamında şu ifadeleri kullandı: ''Tamam kabul ediyorum, kur artışları ve enflasyon oranları geçmişin izdüşümü, faiz geleceğin öngörüsüdür. Lakin Merkez Bankası 2023 yılının ilk enflasyon raporunda enflasyonu yüzde 22,3 olarak tahmin ediyor. Kur korumalı mevduatlarda üst sınır kaldırıldı.'' dedi. 

Koyuncu mevduatta faiz oranları yüzde 30’lara geldiğini belirterek, Merkez Bankası gecelik faiz oranlarının da bu seviylerde olduğunu söyledi.  ''Bu durum karşısında piyasada gerçek faiz oranları politika faizinin oldukça üzerinde'' diyen Koyuncu şu şekilde devam etti: '' Aktarılan rakamlardan yola çıkarak rahatlıkla kurların enflasyonun altında seyrettiğini ve çeşitli argümanlarla baskı altında tutulduğunu söyleyebiliriz.'' dedi. Peki seçimden sonra dolar, euro kurları ne olur? Faiz oranları nasıl seyreder? İşte yanıtı...


Geri Dön