15 yıllık yurt kiralamaya yoğun ilgi!
Yapılan açıklamaya göre 15 yıllık yurt kiralamaya yoğun ilgi geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ nın “ jet yurt kiralama projesinde ” başvurular 30 bin kapasiteye ulaştı...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet üyelerinin kız ve erkek öğrencilerin aynı evlerde kalmasına karşı olduklarını ve gerektiğinde müdahale edebileceklerine yönelik beyanlarının ardından gündeme getirilen üniversite öğrencilerinin barınma sorunu “jet kiralama” ile aşılmaya çalışılıyor. Üniversite öğrencilerine yönelik yurt yapımı ve işletmeciliğini yürüten YURTKUR’un (Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu) yatak kapasitesini artırmak için yurt olarak düzenlenebilecek, henüz tamamlanmamış ya da proje aşamasındaki binaların yurt olarak kullanılmak üzere kiralanmasına yönelik bir projeyi uygulamaya aldı. Projenin kamuoyuna açıklanmasının birkaç gün sonrasında, yayınlanan ön protokol şartları duyurusuyla başlayan süreçte, toplamda 100 bin 250 yatak için 80 ilde kiralama yapılacağı açıklandı. Tamamlanmamış ya da proje aşamasındaki binasınıprojesini kiralamak isteyenler için son başvuru tarihi ise 29 Kasım olarak belirlendi. Proje kapsamında şu ana kadar sahipleri tarafından önerilen binaların toplam kapasitesinin 30 bine ulaştığı öğrenildi.
Bakanlık tarafından uygulamaya konulan projeyle, istenilen kapasite çerçevesinde ilgili ilde birden fazla istekli olması durumunda belirlenen kriterlerine göre yapılacak değerlendirme sonrasında bina seçimi yapılacak. İsteklilerin, ön protokolle sundukları bilgiler üzerinden değerlendirme gerçekleştirilecek.
15 yıla kadar garanti
Bakanlık projesine göre binalar en fazla 15 yıl için kiralanacak. Proje aşamasında ya da tamamlanmamış binalar kiralanabilecek. İstekliler, bir dilekçe ile kaç yıl süreyle binalarını kiralamak istediklerini belirtecekler. Dilekçede, teklif edilen yılların tamamındaki durumu kapsayacak şekilde tapu kaydı ve imar durumu, vaziyet ve kat planı ve kesit görünüşleri içeren 1/1000 ölçekli avan projesi bulunacak. Bakanlık duyurusuna göre, teklif edilen binalar, bazalı (tek yatak) sistemde 500 ve üzerinde yatak kapasitesinde olacak. Kurum, bu kapasitenin altındaki binalar için ayrıca bir değerlendirme yapacak. Binanın içinde, müştemilatında veya bahçesinde spor ve sosyal faaliyet alanlarının olması tercih nedeni sayıldı.
İstekli, teklif ettiği binanın sahibi değilse, mal sahibinin muvafakatıyla başvurabilecek ve olası kiralama halinde, kiralama işlemi tapuya şerh olarak kaydedilecek. Kiralamayla ilgili her türlü vergi, resim, harç vb. giderler istekli tarafından karşılanacak. Binalar deprem yönetmeliğine uygun olacak ve tamamlanan binaların iskan izni istekli tarafından karşılanacak. Binanın iç donanımı ise YURTKUR tarafından gerçekleştirilecek.
Kiralar yönetmelikle belirlenecek
İsteklilerin teklif ettiği kira bedelleri kesin olmayacak. YURTKUR’a ilgili yönetmelik kapsamında bir bedel tespit edilecek. Oluşturulacak takdir komisyonu, aynı yerde ve aynı nitelikte olan binaların rayiç bedellerini dikkate alabilecek. Gerektiğinde, belediyeler, ziraat, sanayi veya ticaret odaları gibi kamu kurum ve kuruluşları ile özel emlakçılardan ya da hizmet alımı suretiyle Sermaye Piyasası Kurulu’nca onaylı gayrimenkul değerleme şirketlerinden bilgi isteyebilecek.
YURTKUR’un oluşturacağı kıymet takdir komisyonu, kira bedelini istediği seviyede belirleyemeyecek. Kiralanacak binaya ilişkin bir üst sınır hesaplama formülü uygulanacak. Bu formüle göre; tahmin edilen aylık kira bedeli, yurt yatak kapasitesinin öğrenciden alınacak aylık yurt ücreti ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarın yüzde yetmişini geçemeyecek.
Aynı yerleşim birimi için birden fazla istekli olması durumunda YURTKUR oluşturulacak komisyon eliyle ve istenen kriterler doğrultusundaki önceden belirlenmiş puanlama sistemine göre bir değerlendirme yapacak. Seçilen projebina sahibi ile ön protokol yapılacak. Ön protokolden önce 1 aylık kira bedeli istekli tarafından teminat olarak yatırılacak. Mücbir sebeplere dayalı gecikmeler için ön protokolde belirtilen süre kadar bir defaya mahsus ek süre verilebilecek. Ek sürenin her bir günü için bir günlük kira bedeli düşülecek. Süre bitiminde bina teslim edilmemiş ya da herhangi bir nedenle istekli vazgeçmiş ise ön protokol kendiliğinden düşecek, teminat bedeli gelir kaydedilecek. YURTKUR, yapacağı inceleme sonrası şartların yerine getirildiğini belirleyerek binayı teslim alacak ve kira sözleşmesi bu aşamadan sonra yapılacak.
Kiralardaki yıllık artış miktarı, Üretici Fiyatları Endeksi kullanılarak Maliye Bakanlığı’nın kamu kurumlarının kiralama işlemlerindeki fiyat artışı için hesapladığı miktar kadar artacak. Bu husus protokole yazılacak. YURTKUR kira sözleşmesini en az üç ay önceden bildirerek feshedebilecek, bildirimde bulunulmaması halinde kira sözleşmesi uzamış sayılacak.
Dış cephe canlı renkte, iç cephe cinsiyete göre
Bakanlık tarafından yayınlanan şartlarda, binaların ilgili deprem, sağlık, yalıtım vb. bütün mevzuat şartlarına uygun olması gerektiği belirtildi. Binalarda bekleme salonu vb. ana unsurların da bulunması şart olarak konuldu. Yayınlanan şartlarda “estetik unsurlar” da dikkat çekti. Binaların “dış cephesinde canlı renkler, iç cephesinde kız ve erkek bloklarda uygun renklerin seçilmesi” hükmü yer aldı. Teknik şartlar arasında, verimliliğe yönelik unsurlara da yer verildi.
Aydınlatmaların tamamının led olması şartı, yalıtım, telefon tesisatı bulunması şart koşuldu. Odaların 3 veya 4 kişilik olarak düzenlenmesi şartlar arasında sıralanırken, bundan daha fazla olmasına yönelik tekliflerin ayrıca değerlendirileceği kaydedildi. Odalarda, çalışma masası, komidin ve dolaplar yanında banyo ve tuvalet için de yer düzenlenmesi gerektiği kaydedildi. Yurt oda kapılarının içerden kilitlenebilir ancak dışardan müdahale edilebilir olması şart tutuldu.
Teknik şartlar arasında zemin katında engelliler için de özel odalar yapılması da bulunuyor
Dünya