22 / 11 / 2024
fuzul

18-24 yaş arası gençler de kira kriziyle karşı karşıya: Yüzde 36’sı maaşının 4'te 3'ünü kiraya veriyor! 

18-24 yaş arası gençler de kira kriziyle karşı karşıya: Yüzde 36’sı maaşının 4'te 3'ünü kiraya veriyor! 

Gençler üzerinde ekonomik ve sosyal hayatlarındaki gelişmelerle ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırmada kira ödemeleri dikkatleri çekti. 




Uzun senelerdir süren ekonomik kriz, eğitim kalitesindeki düşüş, sosyal hayat üzerindeki baskı ve yasaklar gençlerin Türkiye’de yaşama isteğini düşürürken, ağır geçim şartları ile ekonomiden de umut kesilmiş halde. 18-24 yaş arası her 10 gençten 8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olduğuna dikkat çekerken, yüzde 56’sı ise gelecekte daha da kötüye gideceğini ifade ediyor. 

2021 senesinde gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023'te yüzde 45'e yükseldi. 

18-24 yaş arası gençler de kira kriziyle karşı karşıya: Yüzde 36’sı maaşının 4 te 3 ünü kiraya veriyor! 

Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre; bu ekonomik darboğaz, gençlerin Türkiye’de yaşama hayallerini de olumsuz etkiledi. Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğinin altını çizerken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise artıyor. Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki vatandaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh halinde olduğunu gösteriyor. 

Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme olacağını düşünüyor. 

Maşının yarısını kiraya verdiğini açıklayanların oranı yüzde 45 şeklinde olurken, yüzde 36’sı ise 4’te 3’ü gibi büyük bir bölümü ile kira ödediğini belirtiyor. Bu durum gençlerin sosyal hayatını da etkiliyor. 

18-24 yaş arası gençler de kira kriziyle karşı karşıya: Yüzde 36’sı maaşının 4 te 3 ünü kiraya veriyor! 

Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak bir parasının olmadığına vurgu yaparken, yüzde 15’i ise ev dışında sosyal hayatının olmadığına dikkat çekiyor. 

Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini ‘bıkkın’ olarak açıklıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini belirtirken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğine dikkat çekti. 

Gençlerin ruh hallerinde bıkkınlık ve kafa karışıklığının öne çıktığının altını çizen Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, "2020 yılında her 10 gençten sekizi Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024 yılında her 10 gençten yedisi gurur duyduğunu söylüyor. Yurt dışında çalışmak isteyen gençler kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor" diye konuştu. 

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!

Arsa ve arazi yatırımında lokasyon seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Karaköy'den Fındıklı'ya kadar sahili kapatan otele tepki dinmiyor: Bu yasal mı, yasalsa neden yasal? 


Geri Dön