20 / 06 / 2024

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada gayrimenkul yatırım fonunun konut fiyatlarını düşürebileceğini söyledi.



Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada gayrimenkul yatırım fonunun (GYF) ABD, Avrupa, Asya Pasifik ve Afrika ülkelerinde uygulandığını dile getirerek, GYF'lerin konut arzını artıracağının dolayısıyla konut fiyatlarının aşağı yönlü hareket edeceğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Tanrıvermiş, konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde GYF'lerle nitelikli yatırımcı tasarruflarının bir araya getirildiğini ve yatırımların gayrimenkullere yönlendirildiğini dile getirdi.

Açıklamasında son senelerde konut sahipliği oranının giderek azaldığına değinen  Ankara  Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Bunun çözümünde kullanılacak olan en önemli enstrüman menkul kıymetleştirmedir. Böylece halk, gayrimenkule kolay şekilde ulaşabilir." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş açıklamasında GYF'lere yönelik yatırımların yerli ya da yabancı tasarruf sahiplerince yapılabildiğini ve alınmış olan katılım belgeleriyle yatırımcıların getirilerden payları oranında yararlanabildiklerini kaydetti.

Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun profesyonel yönetim organlarınca işletildiğine değinen Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun  Tanrıvermiş, bu yıl itibarıyla Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından ihraç belgesi onaylanmış olan toplamda 165 GYF bulunduğunu, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) verilerine göre GYF büyüklüğünün 2024'ün ilk çeyreğinde 75,8 milyar TL'ye ulaştığını diye getirdi.

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!

FARKLI FİNANSAL ARAÇLAR GELİŞTİRİLMELİ

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş açıklamasında GYF'ye ilişkin yürürlükteki tebliğe de değinerek yapılması planlanan yeni düzenlemeyle ilgili de şunları söyledi: "Gayrimenkul yatırım fonları gayrimenkul projelerine yatırım yapamaz, gayrimenkullerin inşaat işleriyle uğraşamaz. Ancak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İller Bankası, belediyeler ve bunların bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve imtiyazlı şirketler tarafından gerçekleştirilmiş inşaat ruhsatı alınmış projeler inşaatın tamamlanma oranı önemli olmadan fon portföyüne alınabiliyor."

Açıklamasında söz konusu bu düzenlemeye istinaden proje GYF'lerin kurulmasının gündeme geldiğini kaydeden Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, şöyle konuştu: "Bu yeni düzenleme ile GYF'ler kendilerinin ya da başkalarının geliştirmiş olduğu projelere işin başında ya da halk tabiriyle 'topraktan' yatırım yapabilecek. Bu durum da konut arzının artması ve fiyatların üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısının azalması anlamında önemli bir karar olmuş olacak. Özellikle konut erişilebilirliğinin tüm dünyada zorlaştığı günümüzde farklı finansal araçların geliştirilmesi oldukça önemli. Ayrıca geliştirilecek yeni Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun Türkiye'de kentsel dönüşümün finansmanına katkı sağlaması bekleniyor."

Gayrimenkul yatırım fonlarının sermaye artışı ve likidite sağlama, piyasa istikrarı ve şeffaflık, yapılaşma başta olacak şekilde ekonomiye pek çok katkı sağlayabileceğini dile getiren Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Gayrimenkul yatırım fonları büyük ölçekli konut projelerine yatırım yaparak kira piyasasını etkileyebilir. Kira gelirlerinin artması gayrimenkullerin değerinin de artmasına sebep olabilir. GYF'ler, yeni projelere yatırım yaparak konut arzını da artırabilir. Artan bu arz, talep artışını dengeleyebilir ve konut fiyatlarının aşırı yükselmesini de önleyebilir." dedi.

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!


DÜNYADA 5 BİN 651 GAYRİMENKUL YATIRIM FONU VAR


Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş ayrıca dünyadaki GYF uygulamalarına dair ise şunları söyledi: "ABD, Avrupa, Asya Pasifik ve Afrika ülkelerinde gayrimenkul yatırım fonu uygulanıyor. 2023 yılı verilerine göre dünyada 5 bin 651 gayrimenkul yatırım fonu mevcut bulunuyor. Bu sayının 2 bin 516 tanes iAsya Pasifik ülkelerine aittir. Avrupa ve Amerika kıtalarına bakıldığında, özellikle İspanya, Fransa ve Brezilya'da GYF sayısının nispeten fazla olduğu görülüyor. Gayrimenkul yatırım fonları toplam net varlıkları açısından değerlendirildiğinde Avrupa'da payın en fazla olduğu ve Almanya ve Fransa'nın da net varlıklar açısından piyasayı domine ettiği belirtilebilir"

Dünyadaki örneklere bakıldığında gayrimenkul yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) iç içe geçtiğini kaydeden Harun Tanrıvermiş, GYF'lerdeki yapının da ülkeden ülkeye değiştiğini dile getirdi.

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Bazı ülkelerde gayrimenkul yatırım fonları borsaya koteyken bazı ülkelerde borsada işlem görme durumu yalnızca GYO'lara ait. Almanya'da yaygın olan açık uçlu ve doğrudan gayrimenkule yatırım yapan fon biçimindeki yatırım araçları ABD'de mevcut değildir. ABD'de yaygın olarak GYO'lar kullanılmaktadır." diye konuştu.

Açıklamasında ayrıca gayrimenkul yatırım fonlarının konut fiyatlarını etkilemesinin ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiğini dile getiren Harun Tanrıvermiş, "Gayrimenkul yatırım fonlarının konut arzını artırmaya yönelik olacağı ve bu nedenle de konut fiyatlarının aşağı yönlü hareket edeceği düşünülüyor." dedi.

 

Arsa ve arazi yatırımında lokasyon seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Sakarya'daki 2 arsa ile Kocaeli'deki 2+1 konutlar ve 1 adet arsa satılıyor!

Sahte ilanla kapora dolandırıcılığına dikkat!


Geri Dön