02 / 05 / 2024

1926 yılında yıkılan mescid yeniden yapıldı!

1926 yılında yıkılan mescid yeniden yapıldı!

Diyarbakır' ın fethinden sonra atanan ilk Müslüman vali Sultan Sa' sa adına yaptırılan ancak 1926' da yol genişletme çalışmaları sırasında yıktırılan mescidin yerine yenisi yapıldı...



Diyarbakır'ın fethinden sonra atanan ilk Müslüman vali Sultan Sa'sa adına yaptırılan ancak 1926'da yol genişletme çalışmaları sırasında yıktırılan mescidin yerine yenisi yapıldı. Gazi Caddesi'nde 7 yıl önce bir iş merkezinin temel kazısı sırasında çıkan kalıntıların 632'de Diyarbakır'ın Halid Bin Velid komutasındaki İslam orduları tarafından fethinden, sonra vali olarak atanan sahabe Sultan Sa'sa'nın isminin verildiği mescid olduğu belirlenirken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü alana yeniden mescit yapılması için çalışma başlattı. 


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun izni ve ihale sürecinden sonra geçen yıl inşaatına başlanan mescid, dönemin mimari tarzı gözetilerek, temelden yükseltilen çelik kolonlarla inşa edildi. Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, alanın bir dönem çay bahçesi ve konfeksiyon dükkanı olarak kullanıldığını belirterek, inşaat çalışmaları tamamlanan mescidi yakın zamanda Diyanet İşleri Başkanlığına devredeceğiz. Devir işlemlerinden sonra mescit ibadet ve ziyarete açılacak" dedi. Diyarbakır'ın ilk islam valisinin türbe ve mescidinin 1926'da dönemin valisinin emriyle cadde genişletme çalışmaları kapsamında yıktırıldığını ifade eden Evsen, şöyle dedi: "Mezarı ise Rızvanağa mevkisine taşınıyor. Yaptığımız çalışmalarda belediyede herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşamadık." 



Yeni Akit 



Geri Dön