27 / 04 / 2024

Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri yapılırken yıkılan camiler yeniden inşa edilecek!

Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri yapılırken yıkılan camiler yeniden inşa edilecek!

İSTED, Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri yapılırken yıkılan camilerin yeniden inşaa edilmesi için girişim başlattı. 10 cami ve mescidin hastane kampüslerinin yıkılıp yeniden yapılmasını öngören imar planında yer almasını istiyor...



İSTED, Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri yapılırken yıkılan camilerin yeniden inşaa edilmesi için girişim başlattı. Dernek, daha önce bu alanlarda bulunan 10 cami ve mescidin hastane kampüslerinin yıkılıp yeniden yapılmasını öngören imar planında yer almasını istiyor. 


Arşivde Kentsel dönüşüm kapsamında : yıkılarak yeniden yapılacak olan Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri'nin yeni imar planında, daha önce bu arazi içerisinde yer alan 10 tarihi cami ve mescid yer almıyor. Yıllar önce yıkılan ve bugün sadece imar planlannda yer alan Beyoğlu'ndaki Bereketzade Mescidi, Taksim'deki Paşababa Tekkesi, Fındıkzade'deki Kasap Halil Camii ile Haliç Tersanesi içinde yer alan Kapıüstü Mescidi'ni yeniden inşa ederek ibadete açılmasını sağlayan İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Demeği (ÎSTED), 06.12.2013/3567 tarih sayılı yazı ile Dört Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurarak Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri'nin yer aldığı 330 dönümlük arazi içerisindeki kayıp 10 tarihi cami ve mescidin tescili için başvurdu. 


TARİHİ CAMİLER ÜLKENİN TAPUSU 


İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Demeği (İSTED) Başkanı Dr. Erhan Sanşın, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün hazırlattığı yeni projede üniversite arazisi içinde bulunan hamam, müze binası ve Tevfik Sağlam Anfisi yer alırken tarihi cami ve mescitlerin yer almamasının eksiklik olduğunu söyledi. 


Fındıkzade'deki tarihi Şeydi Bey Camii, Dürüşafaka Lisesi içindeki Sivasi Mescidi, Cerrahpaşa'daki tarihi Kökçübaşı Camii'ni restore etmek için Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurduklanm ve onay beklediklerini ifade eden Dr. Sanşın, "Tarihi cami ve mescitler bulunduklan ülkelerin tapulan niteliğindedir. Eğer siz bu eserleri ortadan kaldırırsanız Osmanlı'nın varlığını da ortadan silmiş olursunuz. 


Yunanlılar ve Sırplar ilk iş olarak ülkelerindeki tarihi cami ve mescitleri ortadan kaldırarak o ülkelerdeki Osmanlı tapusunu da yok etme girişiminde bulunmuşlardır" dedi. Dr. Sanşın, tarihi eserlerin yaşamasına katkıda bulunmanın çevrenin "Geçmişten miras değil, geleceğe emanet" şuurunun oluşması için çalıştıklarını söyledi.


¦Yavaşça Mehmet Ağa Tekkesi: Fatih Arpaemini Mahallesi'nde 1496 yılında inşa edildi. 

Tekke 1111 yılında genişletilerek yeniden yapılmıştır. İstimlak edilen caminin yeri Çapa Tıp Fakültesi içinde yer almakta. 


¦ Denizabdal Cami: Şehremini Millet Caddesi ile Denizabdal Camii sokağında yer alıyordu. 

Cami 1958 yılınca mimar İlyas efendi tarafından yaptırılmış. 

Cami Millet Caddesi'nin açılışı sırasında aslına uygun olarak yeniden yapılmak üzere yıkılmıştı. Cami yeniden yapılmadığı gibi arsası da yola gitmişti. 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön