02 / 05 / 2024

1935 yılında İstanbul'da Antropoloji Müzesi'nin kurulmasına karar verilmiş!

1935 yılında İstanbul'da Antropoloji Müzesi'nin kurulmasına karar verilmiş!

1935 yılında Antropoloji Müzesi kurulmasına karar verilmiş. Kültür Bakanlığı Selçuk ve Danişmen devirlerine ait kafataslarının gönderilmesini istemiş. Vakıflar'a geçen bozulmuş tarihi mezarlarda ki kitabeler ve kaftasları da bu müzeye nakledilecekmiş.



Antropoloji müzesi için hazırlıklar başladı.

İstanbul'da bir Antropoloji Müzesi kurulmasına karar verilmiş ve Kültür Bakanlığı tarafından da öğretmenlere gönderilen bir tamimde Selçuk ve Danişmen devirlerine ait tesadüf edilecek kafataslarının İstanbul'a gönderilmesi bildirilmişti. İstanbul'da kurulacak olan bu Antropoloji Müzesi'ne çok büyük önem verilmektedir. Tarih devirlerinin hususiyetlerini araştırıp meydana çıkarmak hususunda bu ilim, ön safta yer almaktadır.

 1935 yılında İstanbul da Antropoloji Müzesi nin kurulmasına karar verilmiş!

İstanbul'da son zamanlarda Evkaf'tan belediyeye devredilen eski mezarlıklar arasında bozulanlardan ele geçen tarihi kitabelerle kafatasları şimdilik Türk ve İslam Müzesi'nde saklanmaktadır. Belediye, ileride büyük bir mezarlık yaparak büyük adamlara ait kemiklerle kitabeleri buraya nakletmek fikrinde idi. Fakat Antrepoloji Müzesi açıldıktan sonra böyle bir mezarlığa hacet kalmıyacak, bu kafatasları ile kitabeler Antropoloji Müzesi'ne nakledilecektir.

Akşam Gazetesi 6 Ağustos 1935

Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön