29 / 04 / 2024

1935 yılında Kadıköy'de yapılacak iskele 2 yüz 50 bin liraya mal olacakmış!

1935 yılında Kadıköy'de yapılacak iskele 2 yüz 50 bin liraya mal olacakmış!

1935 yılında Kadıköy Haydarpaşa İskelesi'nin yeniden yapılmasına karar verilmiş. Yapılacak iskele yetmiş metre boyunda on sekiz metre genişliğinde olacakmış. İskele inşası için 2 yüz 50 lira harcanacakmış.



Kadıköy iskelesi

Yeni iskele için 250 bin lira sarfedilecek.

Köprüdeki Kadıköy, Haydarpaşa iskelesinin yeniden yapılmasına Akay idaresince karar verildiğini yazmıştık. Demirden yapılacak olan yeni iskelenin plan ve projeleri tetkik ve tasdik edilmek üzere belediyeye gönderilmiştir. Proje tasdik edildikten sonra inşaata başlanacaktır. İnşaatın bir buçuk seneden evvel bitirilmesine imkan yoktur.

Yeni iskele, demirden ve iki katlı olacaktır. Şimdi ki iskele 60 metre boyundadır. Yeni iskele 70 metre boyunda ve 18 metro genişliğinde olacaktır. Yeni iskele iki katlı olacağı için yolcuların vapurlardan çıkmaları daha rahat olacaktır.
Yeni iskelede Boğaza bakmak üzere güzel bir gazino, aynı zamanda büfe, kitap ve gazete satacak dükkanlar da bulunacaktır. 

250 bin liraya mal olacak yeni iskelenin masrafına, 125 bin lirası Gazi Köprüsü tahsisatından verilmek üzere, belediyeye iştirak edilecektir. Buna mukabil gazinonun ve köprünün varidatından belediye istifade edecek, iskelede tesis edilecek bir emanetçi kısmıda belediyece işletilecektir.

Akşam Gazetesi 27 Kanunusani 1935

Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com

Geri Dön