28 / 04 / 2024

1935'te İstanbul'da yeni yapılan binaların çatlaması belediyeyi harekete geçirmiş! Nedeni inşaat kalfaları...

1935'te İstanbul'da yeni yapılan binaların çatlaması belediyeyi harekete geçirmiş! Nedeni inşaat kalfaları...

1935 yılında, İstanbul'da son 6 ayda yapılan tüm yeni binalarda çatlaklar tespit edilmiş. Belediye harekete geçerken söz konusu durumun inşaat kalfaları yüzünden olduğu ortaya çıkmış. İşte ayrıntılar...



1935'te İstanbul'da onlarca yeni bina yapılmış. Fakat yapılan binalar yeni olmasına rağmen tek tek çatlamaya başlmış. Belediye bu durum üzerine son 6 ayda yapılan binaların kontrol edilmesine karar vermiş. Binaların neden böyle çatladığını araştıran belediyeler sorunun inşaat kalfalarından kaynaklı olduğunu ortaya çıkarmış. Çünkü o dönemde yapılar kalfalara götürü olarak veriliyormuş. Kalfalar da para kazanmak için istenilen harcı kullanmamış.

Söz konusu haber 29 Temmuz 1935 yılında Milliyet Gazetesi'nde  gazetesinde '' Yeni yapılan evler kontol edilecek'' başlığı ile yer almış. İşte o haber...

''Yeni yapılan evler kontol edilecek''

Son altı ayda yapılan evlerin kontolüne   İstanbul Belediyesince karar verilmiştir. Bunun sebebi son aylarda yapılan binaların derhal çatlamaya başlaması ve tehlikeli bir vaziyet almasıdır.

Belediye yaptığı tahkikatte bütün yapıların kalfalara kötürü olarak verildiğini,kalfaların para kazanmak emeli ile istenilen harcı kulanmadığı tespit edilmiştir. 

Cumartesi gününden itibaren hepsi kontol eidlecektir.''

1947 yılında Üsküdar- Beykoz yolunun inşası için 3,5 milyon liraya ihtiyaç varmış!

1947'de konut kira fiyatlarında yeni yasa! İkametgah ve mesken olarak kullanılan konutlara farklı zam yapılmış!

 


 


Geri Dön