30 / 04 / 2024

1938 yılında Sirkeci'de Katırcıoğlu Han'da yangın çıkmış!

1938 yılında Sirkeci'de Katırcıoğlu Han'da yangın çıkmış!

Sadrazam Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın sahibi olduğu daha sonra oluna intikal eden Katırcıoğlu Han'da 1938 yangın çıkmış. Ticaret merkezi olan Sirkeci'de yangın çıkması korkutmuş ve yangının çıkış sebebini anlayamamışlar.



Dün Katırcıoğlu Hanı kısmen yandı.

Büyümek istidadını gösteren yangın itfaiyenin gayretiyle söndü.


Dün öğleden sonra saat 15.30'da Büyük Postahane'nin arkasındaki Aşırefendi Caddesi'nde meşhur Katırcıoğlu Hanı'nda yangın çıkmış ve itfaiyenin gösterdiği gayret neticesi olarak hanın ahşap olan çatı kısmı tamamen yandıktan sonra söndürülmüştür. Yangın çıkan hanın ticaret piyasası merkezinde olması ve ateşin kısa bir zaman içinde binanın çatısını tamamıyla kaplayarak bitişiğinde ve civarında  bulunan binaları da tehdit eden bir hal alması telaşı mucib olmuş ve yangın yerinde büyük bir kalabalık birikmiştir.


Yangın evvela bir polis memuru tarafından görülmüş, derhal itfaiyeye haber verildiği gibi, diğer taraftan da handa bulunanlar tahliye edilmiş ve inzibati tedbirler alınmıştır.

İstanbul İtfaiyesi, yangın haberini ilk defa Beyazıt yangın kulesinden saat 15.47 geçe öğrenmiş derhal İstanbul grubu tahrik edilmiştir. Bu esnada yangın binanın saçağını sarmış bulunuyordu.

1938 yılında Sirkeci de Katırcıoğlu Han da yangın çıkmış!

İtfaiye, büyük bir gayret ve faaliyet göstererek yangının yalnız ateş çıkan binaya münhasır kalmasına çalışmış ve bu sırada Beyoğlu grubundan da müfreze celbedilmiştir. İtfaiye'nin üç saatten fazla gösterdiği ciddi mesai neticesinde Katırcıoğlu Hanı'nın 5'inci katını teşkil eden ahşap çatı ile bitişiğinde bulunan Kendros Hanı'nın çatı saçakları kısmen yandıktan sonra söndürülmüştür. Fakat ateş hanın aşağı katlarındaki koridorlara da sirayet etmiş ve bu katlarda denk ve sandık halinde bulunan manifatura ve elektrik malzemesini yakmıştır.


Yangından zarar görenler

Zabıtanın ve itfaiyenin yaptığı tahkikata göre yangın, hanın 5'inci ahşap katında 24 numaralı dairede B. Temso Mançıriye ait olan trikotaj ve çuval imalathanesinden çıkmış, buradaki bütün malzemeler, aletler, ticari eşya tamamıyla yanmıştır. Bundan başka aynı katta bulunan komisyoncu B. Sava, komisyoncu B. Keseryan, komisyoncu B. Natali, komisyoncu B. İspiroya ait yazıhaneler de tamamıyla yanmıştır.


Diğer katların koridorlarında yanan eşya ve malzeme Topaçoğlu B. Ahmed Hamdi, B. Halil Ali, B. Mustafa Asım, B. Nuri ile Kale şirketine aittir. Bu eşya malzeme tamamıyla yanmıştır.

Bunlardan başka Sağıroğlu B. Cezmi, B. Mustafa ve B. Katalon biraderlere ait eşya ve malzeme de kısmen yanmıştır.


Yangının nasıl çıktığı belli değil.

Yangının çıktığı 5'inci katta 24 numaralı B. Temso Mançuriye ait daire ile içindeki eşya ve malzemenin sigortalı olduğu anlaşılmıştır. Ancak dün, cumartesi olduğu için han kapalı bulunuyordu. Yangının kapalı olan daireden ne suretle çıktığı henüz anlaşılamamıştır.


Ateşin yeniden canlanmaması için yangın mahallinde sabaha kadar bir nöbetçi müfrezesi bırakılmış ve enkazı söndürmekle meşgul olmuştur.

Yangın haberini alan itfaiye müdür B. İhsan ve emniyet müdürlüğü erkanı derhal yangın yerinde icabeden tertibatı almışlar, hanın bulunduğu mıntıkada elektrik cereyanını kesmişlerdir. 

Katırcıoğlu Han vaktiyle eski sadrazam Ahmet Muhtar Paşa'ya ait idi. Bilahere oğlu Muhtar Mahmud Paşa'ya intikal etmişti. Müddeiumumilik ve polis vaka mahalline gelmişlerdir. Ve yangının sebebi araştırılıyor. 


Akşam Gazetesi 23 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön