1940 yılında İnönü Stadyumu'nun temeli atılmış!
1940 yılında Dolmabahçe'de şehir stadı olarak inşa edilecek olan İnönü Stadyumu'nun temeli Vali Lütfi Kırdar tarafından atılmış. Vali Lütfi Kırdar, yaptığı konuşmanın sonunda, stada 'İnönü Stadyumu' adı verildiğini açıklamış.
Şehir Stadı'nın temeli atıldı
Dolmabahçe Şehir Stadı'nın temel atma merasimi; Gençlik Bayramı'na tesadüf eden dün saat on yedide yapılmıştır. Bir sene evvel İstanbul Vali ve Belediye Reisliği'ne gelen Dr. B. Lütfi Kırdar, memuriyetinin ilk zamanlarında gençlik için şehirde asri bir stadyum inşa ettireceğine dair söz vermişti. Vali B. Lütfi Kırdar, bu iş üzerinde karşılaştığı birçok müşkülleri izaleye muvaffak olarak nihayet dün eliyle, bu yeni stadın ilk temel taşını koymuştur.
Parti, Maarif ve Üniversite erkanıyla stadyumun inşasına deruhte edenler, spor teşkilatı başkanları ve büyük bir gençlik huzurunda yapılan bu temel atma merasiminde valimiz güzel bir nutuk irad etmiş ve ezcümle demiştir ki:
''Aziz Türk genci; senin isminle anılan bu büyük bayramımızda, bu şerefli yıldönümünde, sana mahsus en kıymetli mekteplerden birinin temelini atmakla derin bir inşirah hissediyorum. Milli Şefimiz stadyumların, nasıl telakki ve tarif edilmek lazım geldiğini şu veciz cümle ile ifade buyurmuşlardır: ''Türkiye'yi idaere edenler; stadyumu en kıymetli mektep gibi her yerde kurmaya çalışacaklardır. Türkiye'nin istikbalini idare edecek olan genç nesil açık havada, açık meydanlarda yetişecektir.''
İşte ben de Milli Şefimiz Büyük İnönü'nün stadyumlar hakkındaki bu irşadlarından ilham alarak şehrin asri bir stada ihtiyacı olduğunu anladım.
Vali B. Lütfi Kırdar, bu sözlerini müteakip, stad için yer aramak, onu şehir planına uydurabilmek, ahvali hazıra dolayısıyla malzeme bulabilmek hususunda karşılaşılan müşkülattan dolayı ancak bugün temel atılabilecek bir vaziyete gelindiğini ilave etmiş, memleket müdafaasının sportif bir gençlikle daha mükemmel yapılabileceğini, Cumhuriyet hükümetinin gençlikten hiçbir şey esirgemediğini; gençliğin bu stadla kabiliyetlerini daha müsait şartlarla ispat edeceğine emin bulunduğunu söylemiştir.
B. Lütfi Kırdar, nutkunun sonunda: ''Şu kıymetli mekteplerimizden birinin temelini atarken cumhuriyeti emanet edeceğimiz siz gençlere sağlık ve Dolmabahçe Stadı'nızın hayırlı olmasını dilerim'' demiş ve yeni yapılacak olan bu şehir stadına ''İnönü Stadyumu'' ismi verilmesine müsaade edilmesini Milli Şef'ten rica ettiklerini, Milli Şef'imizin de bu ricayı kabul buyurmaları dolayısıyla stada ''İnönü Stadyumu'' adı verildiğini bildirmiştir.
Akşam 20 Mayıs 1940
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com