29 / 04 / 2024

1944 depremin izlerine rastlanıldı! O ilde fay hattının geçtiği alan imara kapatılıyor!

1944 depremin izlerine rastlanıldı! O ilde fay hattının geçtiği alan imara kapatılıyor!

Bolu Karacasu’da başlatılan deprem çalışmalarında 1944 depreminin izlerine rastlandı. İzleri bulunan fay hattı, şehir planına eklenerek, belirlenen bölgeler gelecekte imara kapatılacak.



Bolu, tarih boyunca depremlerin etkisi ile büyük zararlar gördü. Birçok insanın hayatını kaybettiği depremlere karşı, şehirde farklı önlemler alınmaya devam ediliyor. Bolu’nun Karacasu beldesinde geleceğe yönelik fay hattı sakınım bandı belirleme çalışması başlatıldı.

FAY HATTININ GEÇTİĞİ ALAN İMARA KAPATILACAK!

Köroğlu Gazetesi'nden Oğuzhan Eke'nin özel haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolündeki çalışmanın gerçekleştirilmesi için alanında uzman, 20 kişilik ekip, Karacasu beldesinin farklı noktalarında iş makineleri ile kazı çalışmalarına başladı.

Yaklaşım 5 metre derinliğe ve 10 metre uzunluğa sahip kazılan hendeklerde 1944 yılında meydana gelen Gerede – Bolu depreminin fay kırığı aranıyor. Fay hattının konumu ortaya çıkması durumunda, hattın çevresi imara kapatılacak.

“VATANDAŞ KONUT YAPTIĞI ZAMAN NOKTA ATIŞI YAPACAĞIZ”

Fay hattı belirleme çalışmasının neden yapıldığını açıklayan Karacasu Belediye Başkanı Celal Beydili, “Biz alt yapıya giriyoruz. Planları değiştiriyoruz. Burada 14 tane de köyümüz var. Jeolojik, diri fay hattı üzerine çalışmalar yapıyoruz. Yani Kuzey Anadolu Fay hattı. Bunu izliyoruz. Fay hattı nerede, nereye gidiyor, kaç metre derinlikte olduğuna bilgi sahibi olacağız, planlara işleyeceğiz. Yarın, öbür gün vatandaş konut yaptığı zaman nokta atışı yapacağız” dedi.


DAHA ÖNCE OLUŞMUL DEPREMLER TESPİT EDİLECEK

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyesi Paleosismoloji Uzmanı Doç. Dr. Fikret Koçbulut, fay hattı üzerindeki çalışma ile ilgili detayları paylaştı.

 Hendek kazısının nasıl ve neden yapıldığını açıklayan Koçbulut, kazı yapılan hendekte fay kırığının bulunduğunu söyleyerek, hendek yerlerinde faya dik yönde olacak şekilde kazı yapıldığını ve bu kazılar üzerinde de daha önce oluşmuş olan depremleri görmeye çalıştıklarını açıkladı.

1944 depremin izlerine rastlanıldı! O ilde fay hattının geçtiği alan imara kapatılıyor!

FAY HATTI ÇEVRESİ YAPILAŞMAYA KAPATILACAK!

Fay hattı çevresinin yapılaşmaya kapacağını aktaran Koçbulut, burada 6 hedenk açıldığını ve üzerinde öncelikle deformasyon zonunu belirleyeceklerini aktararak '' Sonrasında  da bu deformasyon zonunu belirledikten sonra 6 hendek üzerindeki en geniş zonu alıp, bu zonun her iki tarafında 20 ya da 25 metre, bunu belirledikten sonra deformasyon zonunun üzerine koyacağız ve bu bölgeyi yüzey faylanma tehlikesi açısından bir sakınım bandı oluşturarak, imara kapatacağız fay boyunca. Böylelikle fayın üzerine yapılaşma olmayacak” diye konuştu.

YENİ İMAR PLANLARI FAY HATTINA GÖRE YAPILACAK

Yeni imar planlarının, fay hattının yerinin bilinerek yapılacağını aktaran Koçbulut buradaki amacın sakınım bandı üzerinde binaların yapılmasına engel olunacağını söyledi..

Koçbulut: ''Plan yapılırken buradan fayın geçtiği belli olacak. Buradaki sakınım bandı belli olacak ve sakınım bandı üzerinde yapılaşma olmayacak” şeklinde konuştu. 2 gün sürecek olan çalışmanın ardından rapor hazırlanacak.

Kuzey Marmara Otoyolu Çamlık-Reşadiye Bağlantı Yolu 1/5000 ve 1/1000 imar planı askıda!

İzmir Bornova'daki kentsel dönüşüm planları yargıdan döndü!

Geri Dön