29 / 04 / 2024

İzmir Bornova'daki kentsel dönüşüm planları yargıdan döndü!

İzmir Bornova'daki kentsel dönüşüm planları yargıdan döndü!

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un ‘Yargıya taşıyanlar kaçak yapı yapanların bir kısmı’ ifadelerini kullandığı Kızılay Mahallesi’nin dönüşüm planları ile ilgili mahkemeden belediye aleyhine kararlar geldi.



Bornova Belediye'sinin  kentsel dönüşüm planları yargıdan döndü. 30 hektarlık alanı kapsayan 1/1000 ölçekli Kızılay Mahallesi Uygulama İmar Planı Revizyonu mahkeme tarafından iptal edildi.

Bornova'da yaşayan hak sahiplerinin açtığı ayrı ayrı davalarda   İzmir  6. İdare Mahkemesi bilirkişi raporları doğrultusunda planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığına hükmetti.

108 DAVA AÇILDI!

Edinilen bilgilere göre 108 dava açılırken 42 davada mahkeme vatandaşların lehine karar verirken 6 davada ise Bornova Belediyesi’nden yana karar çıktı. Kararlar karşılıklı olarak istinafa taşındığı da öğrenildi.

Yapılan değerlendirmeden davacının maliki olduğu taşınmazı da kapsayan alanda dava konusu revizyon planının gerekçelerinden biri olarak tanımlanan deprem riskine bağlı olarak yapıların dayanıklılığına ilişkin daha ayrıntılı ve bilimsel tespitlere yer verilmediği, mevcut imar planına uygun ve ruhsatlı olarak inşa edilmiş yapılara  müdahale biçimine ilişkin plan bütününde tutarlı bir ilkesel çerçevenin geliştirilmediği, 2-3 katlı yeni yapıların bulunduğu alanda, bölgedeki yapılaşmanın tamamının kentsel donatıların arttırılması amacıyla 6 katlı ayrık nizam yapılaşmaya dönüştürüldüğü halde Plan revizyonuyla konut adalarına getirilen yapılaşma
koşulunun planlama alanında ne büyüklük ve oranda konut yapıları oluşturacağı, konut yapıları arasındaki mesafenin ne kadar olacağı ve konut yapılarının planlama alanı nüfusuna uygun olup olmadığı hususlarına yanıt vermediği, dolayısıyla plan revizyonunun sağlıklı konut çevresi oluşturmada yetersiz kaldığı, Plan revizyonunun planlama alanının niteliklerini dikkate alarak ayrıntılı bir şekilde uygulama detaylarını tanımlamadığı, Revizyon İmar Planı olarak adlandırılan projenin katılım ve bilgilendirme aşamalarını içermediği sonuç olarak, davaya konu edilen İzmir ili, Bornova ilçesi Ergene Mahallesi, 435 ada 242 parsel sayılı taşınmazı kapsayan alana ilişkin
olarak yürürlüğe konulan 1/1000 ölçekli uygulama revizyon imar planının değinilen gerekçelerle şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına uygun ve uygulanabilir olmadığının anlaşılması karşısında, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir.'' ifadeleri yer aldı. 

 İzmir Bornova daki kentsel dönüşüm planları yargıdan döndü!

DAVA AÇANLAR KAÇAK YAPI SAHİPLERİ

Kızılay Mahallesi’nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ilem ilgili bilgi veren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ itirazların imar affından faydalananlardan geldiğini söylemişti.

İduğ, “23-24 itiraz vardı, 3-4 tanesi bizim lehimize döndü. Odalar yok bu yargıya taşıyanlarda. Yargıya taşıyanlar kaçak yapı yapanların bir kısmı. 2 katlı yerini imar affı ile 5 kata çıkaranlar. Onlar da ‘6 kat yeterli değil 8-10 kat yaparsan olur’ diyor. Burası deprem bölgesi. Böyle bir şey mümkün değil. Böyle şeyleri planlarken dikkatli olmak lazım” diye konuştu.

KIZILAY MAHALLESİ İMAR PLANLARI 748 PARSELİ KAPSIYOR!

30 hektarlık alanıdaki imar Kızılay Mahallesi imar planları 748 parseli kapsıyor. Revizyon imar planına göre yaklaşık 170 bin metrekare inşaat alanı oluştu, gelişme konut alanı ise 72 bin metrekare olarak belirlendi.

Plan dahilinde oluşturulan parsellerde yapılacak binalara 6 kat hakkı verilmişti. İmar planları ile ilgili bir grup hak sahibi Bornova Belediyesi önünde basın açıklaması yapmıştı.

İzmir Ödemiş'te yeni imar planı düzenlemesi için ilk adım atıldı!

Beyoğlu Sütlüce- Keçecipiri - Dolapdere - Piyalepaşa Bulvarı'ndaki riskli yapılara ilişkin plan tadilatı askıda!


 


Geri Dön