28 / 04 / 2024

1945 yılında Dolmabahçe'de Taşlık arsasına ilk defa bina inşaatı için müracaat yapılmış!

1945 yılında Dolmabahçe'de Taşlık arsasına ilk defa bina inşaatı için müracaat yapılmış!

1944 yılında Dolmabahçe ve Maçka arasında yer alan Taşlık adıyla anılan saha Hazine-i Hassa'ya aitmiş ve sonradan Maliye'ye geçmiş. 1944 yılında Taşlık'a ilk defa inşaat ruhsatı için başvuruda bulunulmuş.



Taşlık arsası


Bina inşaatı için bir müracaat yapıldı


Dolmabahçe sırtlarını ve Maçka'nın son kısmını teşkil eden (Taşlık) sahası evvelce Hazine-i Hassa'ya aitti. Sultan Aziz, bu sahada kendi adını taşıyan bir cami yaptırmaya teşebbüs etmiş, fakat caminin yalnız temellerini arttırabilmiş, bir müddet sonra halledildiğinden, bu teşebbüs yarım kalmıştı. O tarihten beri bu saha suretle hiçbir işe yaramaksızın metruk bir halde kalmıştır.

Bu saha sonradan Maliye'ye geçmiş ve Maliye de sahayı ifraz ederek muhtelif kimselere satmıştı. Sahanın en büyük kısmı, şimdi şehrimizin tanınmış doktorlarından bir zatın malıdır.


1945 yılında Dolmabahçe de Taşlık arsasına ilk defa bina inşaatı için müracaat yapılmış!

Taşlık'ta arsası olanlardan bir zat belediyeye müracaat ederek, arsası üzerinde bir bodrum ile iki kattan ibaret bir evle bir de garaj yaptırmak için  inşaat ruhsatiyesi istemiştir. Bu müracaatla ilk defa olarak taşlıkta arsa edinenler tarafından bir bina inşa edilmek üzere ruhsat istenmektedir. Fakat Belediye Fen Heyeti Müdürlüğü, istenen ruhsatiyenin, bu havalinin imar planı esaslarına uymadığını ve planda ancak tadilat yapıldığı takdirde inşaata ruhsat verilebileceğini, Reislik Makamı vasıtasıyla ruhsatiyeyi isteyen zata bildirmiştir.


Akşam Gazetesi 26 Eylül 1944


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön