27 / 04 / 2024

1945 yılında İstanbul'un su darlığını gidermek için 10 milyon lira sarf edilecekmiş!

1945 yılında İstanbul'un su darlığını gidermek için 10 milyon lira sarf edilecekmiş!

1945 yılında İstanbul'un su problemini çözmek için 10 milyon lira sarfıyla yeni bir su şebekesi kurulacakmış. 1945 yılında İstanbul'a günlük 56 bin metreküp su veriliyormuş ve oran 200 bin metreküpe çıkarılacakmış.



Başbakan Saracoğlu, su durumunu ehemmiyetle inceledi.


10 milyon lira sarfıyla yeni bir şebekenin kurulmasına en kısa zamanda başlanacak.


Vali ve Belediye Başkanı Doktor Lütfi Kırdar dün sabah Ankara'dan şehrimize dönmüştür. Vali, Ankara'daki temasları ve çalışmaları etrafında kendisinden malumat isteyen gazetecilere demiştir ki:

 ''-Ankara'ya bilindiği gibi İstanbul halkını yakından ilgilendiren bazı konuları görüşmek için gittim. Bu temaslarımda üzerinde en fazla durduğumuz mesele İstanbul'un mevcut su darlığı oldu. İstanbul halkına karşı her zaman yakın bir ilgi gösteren büyüklerin, bu defa ki ziyaretimde de aynı ilgiyi göstererek bugünkü durumun halini vadettiler. Başbakan Şükrü Saracoğlu beni kabul ederek İstanbul'un su durumu hakkındaki dileklerimizi ve isteklerimizi uzun uzun dinlediler. Memnunlukla belirtebilirim ki bu yoldaki çalışmalarımıza yakında başlayabileceğiz. Kararlaştırılan programa göre; İstanbul şehrinin su darlığını gidermek için 10 milyon lira sarf ederek yeni bir şebeke kuracağız. Bu suretle her an artmakta olan su ihtiyacını 10 yıl içinde önlemek mümkün olacaktır. Bu şebeke ile bugün şehre verilmekte olan 56 bin metreküp su bir misli daha arttırılabilecektir. Bununla beraber daha sonra 30 yıllık bir ihtiyaç programıyla su miktarını 200 bin metreküpe çıkaracağız.''


Öğrendiğimize göre, İstanbul'un yangın yerlerindeki arsaların satış işi etrafında Bayındırlık Bakanlığı tarafından bir kanun layihası hazırlanmıştır. Aynı zamanda Yapı - Yollar kanunu da yeni şekilde düzenlenmiştir. Her iki kanun yakında Meclis'e verilecektir. 


Vakit  15 Eylül 1945


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön