28 / 04 / 2024

1948 yılında Tophane Kasrı harp malullerine tahsis edilecekmiş!

1948 yılında Tophane Kasrı harp malullerine tahsis edilecekmiş!

Eski Tophane Meydanı'nın en önemli ögelerinden biri olan, Sultan Abdülmecid tarafından İngiliz mimar William James Smith`e inşa ettirilen Tophane Kasrı'nın 1948 yılında İstanbul'da kurulacak Maluller Yurdu'na tahsis edilmesi kararlaştırılmış.




1948 yılında Tophane Kasrı harp malullerine tahsis edilecekmiş!

Tophane Kasrı harp malullerine verilecek.


Bazı askeri kademelerde terfi müddetinin kısaltması hakkında bir tasarı hazırlandı.


   Ankara  9 (Akşam) - Bütçe komisyonu bu sabah toplanarak çalışmalarına devam etmiştir. Komisyonun dünkü toplantısında Milli Savunma bütçesi görülmüştü. Bu görüşmeler sırasında bazı askeri kademelerde terfi müddetlerinin kısaltılması, yahut bu kademelerde geçen hizmetin 2. terfi müddeti sayılması hakkında bir kanun tasarısı hazırlandığı açıklanmıştır.

  Bütçe komisyonu İstanbul'da kurulacak Maluller Yurdu için 50 bin liralık ödenek kabul etmiştir. Bu ödenekle Tophane Kasrı harp malullerine tahsis edilecek, bunlardan kimsesiz ve bakıma muhtaç olanlar, hayatlarının sonuna kadar bu yurtta yaşayacaklardır. Orduda hizmet yaşını tayin eden kanunun hükümleri üzerinde tetkikler yapıldığı ve yeni bazı hükümleri ihtiva eden tasarının yakında Meclis'e verileceği de anlaşılmıştır. 

  Hatiplerden bazıları harita genel müdürlüğünün gerek teknik vasıtalar, gerek elemanlar bakımından takviyesi lüzumunu belirtmişler ve bazı temennilerde bulunmuşlardır. Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, muhtelif mevzularda sorulan sualleri cevaplandırmış ve yeni bütçede ordumuzun savaş kabiliyetlerini eksiltici hiç bir azaltma yapılmadığını izah etmiş, Marshall yardımı, komuta teşkilatı hakkında malumat vermiş, ordunun motörleşmesi sayesinde memleketin savunma kudretinin arttığını, ordu mensuplarının bilgi ve kültürünün devamlı surette yükseldiğini belirtmiştir.

  Hüsnü Çakır, askeri fabrikalara iktisadi devlet teşekküllerine benzer hükmi şahsiyeti haiz bir şekli verileceği ve Milli Savunma Bakanı ile irtibatlı bir faaliyet tarzı tesbit edileceği söylenmiş, bu hususta gereken kanun tasarısının da hazırlanmakta olduğunu bildirmiştir.


Akşam Gazetesi 9 Aralık 1948



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön