02 / 05 / 2024

1952'de Şişli gecekonducuların haklı isyanı: Yerlerimiz parsellensin! 

1952'de Şişli gecekonducuların haklı isyanı: Yerlerimiz parsellensin! 

1952 yılında Şişli gecekonducuları, kendi aralarında toplanarak, evlerinin parsellenmesini için miting yapmışlar.



1952'DE Şişli'de 2000 gecekonduda yaşayan 10.000'den fazla vatandaş gayrishhı bir hayat yaşadıklarını su, kanalizasyon ve ışık sorunlarının olduğunu dile getirerek, normal şartlarda yaşamak istediklerini dile getimiş.

Şişli gecekonducular, Ankara'daki gecekondu sorunun çözüldüğünü ama İstanbul'da bu sorunun hala devam ettiğini dile getirerek yerlerinin parsellenmesini istemiş.

Söz konusu haber 28 Temmuz 1952 yılında Vatan Gazetesi'nde ''Şişli gecekonducuları toplandı'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Şişli gecekonducuları toplandı

Şişli Gecekondularını thya ve Güzelleştirme Derneği mensupları, dün; kendi aralarında toplanarak, evvelce vali tarafından mahtelif vesilelerle yapılmasına müsaade edilmeyen, gecekondular işini görüşmüşlerdir.

Dernek baskanı, niçin miting yapmak istediklerini söyle izah etmiştir: Şişli muhitinde 2000 gece konduda oturan 10000 den fazla vatandaş, gayrimhhi bir hayat sür mektedir. Su, ışık, kanalizasyon en mühim dertlerimizdir. Kazli resmede serbestçe bina inşa edilirken bizim burada evimizin helasını yapmamıza izin verilmiyor.

İstiyoruz ki, yerlerimis parsellensin, biz de mütevazı imkanlarımızla daha muntazam bir yuva kurup başımızı sokalım.  Ankara  Belediyesi gecekondu İşini hallettiği halde, İstanbul Belediyesi aciz kalmaktadır.
Vali bir müddet evvel gecekon dularımızı ziyaret ettiğinde, hå tıra defterimize: (Tatırabın sesi hakkın sesidir.

Vatandaşın yuva sahibi olmak ihtiyacını düzenle mek ve bir plån dairesinde mesra tasarruf yollarıyla tahakkuk ettirmek idarecinin vazifesidir.) diye yazdığı halde hiç de dediklerini yapmadı. Bilhakis bizlere büyük güçlükler çıkardı.

Şişli gecekonducuları haklı davaları için, Kurban Bayramında bir miting yaparak Belediyeye, Sehir Meclisine ve Valiye çatacaklardır.

1938'de 'Boğaz'ın süsü' olarak nitelendirilen Bebek ve İstinye arasındaki yalılar için yıkım kararı! 

1938'de otel, kaplıca ve eğlence merkezlerinden alınan kazanç vergileri yarı yarıya düşmüş!

Geri Dön