29 / 04 / 2024

1955 yılında Muhtar Paşa Köşkü devlet misafirhanesi olacakmış!

1955 yılında Muhtar Paşa Köşkü devlet misafirhanesi olacakmış!

1870 yıllarda bir levanten mimar tarafından inşa edilen, bugün Moda'da okul binası olarak kullanılan Muhtar Paşa Köşkü veya Mermer Konak, 1955 yılında Eğitim Bakanlığı tarafından bir buçuk milyon liraya satın alınmış.



1955 yılında Muhtar Paşa Köşkü devlet misafirhanesi olacakmış!


Muhtar Paşa Köşkü devlet misafirhanesi olacak.


    Burada açılması kararlaşan ingilizce tedrisat yapacak kolej için başka için başka bir bina satın alındı.


   İngilizce tedrisat yapan bir lise haline getirilmek üzere Maarif Vekaleti tarafından bir buçuk milyon liraya satın alınan Moda'daki Mahmut Muhtar Paşa köşkü, vekiller heyeti kararına uyularak devlet misafirhanesi yapılacaktır. 

   Diğer taraftan İngilizce tedrisat yapacak lise için Kadıköy'deki Kapusenler Manastırı ve arazisi satın alınmış olup hazırlıklara başlanmıştır. Köşkün okula tahvili ve tamiri için tahsis edilen 15 bin lira, Maarif Vekaletince yeni alınan araziye harcanacaktır. 

   Bilindiği gibi, geçen ders yılı faaliyete geçmesi istenen lise için Amerika'dan 8 öğretmen gelmiş okul malzemesi de  İzmir  ile şehrimiz Sanat Enstitülerine ısmarlanmıştı. İzmir Sanat Enstitüsü'nden gönderilen sıra ve yazı tahtaları köşkte muhafaza edilmekte idi. Köşkün alacağı yeni şekil üzerine, okul malzelemeri boşaltılacaktır.


   Mahmud Muhtar Paşa köşkünün devlet misafirhanesi yapılacağı haberi üzerine halk arasında bazı söylentiler ortaya çıkmıştır. Bunlara göre, köşk, memleketimizde misafir bulunan Kral II. Faysal'ın evlenmesini müteakip, emrine tahsis olacaktır. 

   Diğer taraftan, Bakırköy civarında Milli Müdafaa Vekaleti emrinde olan Siyavuşpaşa Köşkü ve çiftliği de, Maarif Vekaletine geçmiştir. Maarif Müdürü Hayrullah Örs, dün bina ve araziyi tetkik etmiştir. Köşkün eski devirlerden kalma bir bina olarak muhafaza ve arazide devamlı bir öğrenci kamp yeri tesisi düşünülmektedir. Ayrıca, geniş arazide bir okul binası yapılması da ikinci bir fikir olarak ele alınmış bulunmaktadır. İki şekil üzerinde yapılacak tetkikler vekalete bildirilecektir.


(Reşat Altın'ın 1955 yılında 74 liraya satılıyormuş. Bakanlık köşkü 20 bin 271 adet altın parasına satın almış.)



Cumhuriyet Gazetesi 1 Temmuz 1955



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön