03 / 05 / 2024

1957 yılında Eminönü'nde dinamitle bina yıkmışlar!

1957 yılında Eminönü'nde dinamitle bina yıkmışlar!

1957 yılında ilk defa Boğaziçi Lisesi binasında dinamitle yıkma işi tecrübe edilmiş. Eminönü'ndeki Maksudiye Hanı ile Buzhane binası ve bir bankaya ait depo dinamitle yıkılacakmış. İkinci haberde hanın patlatışı yer almaktadır.



1957 yılında Eminönü nde dinamitle bina yıkmışlar!


  Dinamit masrafı 50 lira: Eminönü'ndeki Maksudiye Hanı ile Buzhane binası ve bir bankaya ait antrepo bu akşam saat 21-22 arasında dinamitle yıkılacaktır. Dün ilk defa Boğaziçi Lisesi binasında dinamitle yıkma işi tecrübe edilmiştir. Dinamitle büyük ve beton binaların yıkılacağını ifade eden ilgililer, binaların çatı katlarından başlamak ve en alt kata doğru inmek suretiyle ameliyenin yapılacağını söylemektedirler. Çatı katının bağ yerlerine yerleştirilecek dinamit fitilleri namı diğer ''lokum..lar atıldıktan sonra çatı katı temizlenecek ve bu ameliye en üst kata tatbik edilerek ayrı ayrı diğer katlar da ''lokum''larla atılacaktır. Bu suretle 2 veya 3 ayda yıkılabilen binaların 10 günde tamamen yıkılacağı umulmaktadır. Bu hususta ilgili bir şahıs ''- Zamandan çok kazanmış olacağız...'' demiştir. Zamandan olduğu kadar amele ücreti işe para bakımından da büyük tasarruflar sağlanabileceği ifade edilmektedir. Bir binanın yıkılma işinde 50 liralık bir dinamit masrafının kafi geleceği açıklanmıştır. Resimde yıkılacak binalar okla gösterilmiştir.


Hürriyet Gazetesi 1 Haziran 1957


1957 yılında Eminönü nde dinamitle bina yıkmışlar!


  Dinamit patlıyor: Dün gece 21 ile 23 arasında Eminönü - Unkapanı üzerinde bulunan Maksudiye Hanı ve Balıkhanesi binası dinamitle atılmıştır. Bu maksatla saat 20'den sonra yıktırma ekipleri tarafından gerekli tertibat alınmış, yollar gidiş gelişe kapatılmıştır. Resim, Maksudiye Hanı'nın ilk katına kona dinamitlerin patlatıldığı sırada alınmıştır.


Hürriyet Gazetesi 2 Haziran 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön