28 / 04 / 2024

1957 yılında Haliç'e üçüncü köprü yapılacakmış!

1957 yılında Haliç'e üçüncü köprü yapılacakmış!

1957 yılında Haliç üzerinde, Ayvansaray ile Hasköy arasında yeni bir köprü inşa edilecekmiş. Köprünün sondaj çalışmalarına başlanmış. Aynı zamanda Unkapanı ile Eyüp arasında Haliç sahil yolu inşa edilecekmiş.



1957 yılında Haliç e üçüncü köprü yapılacakmış!


Üçüncü Haliç Köprüsü için sondajlara başlandı.


Köprü, Ayvansaray ile Hasköy arasında kurulacak. Unkapanı ile Eyüp sahil yolu üzerinde turistik tesisler inşa edilecek.


  UNKAPANI - Eyüp sahil yolunun inşasına 1958 yılı içinde başlanacak, yolun genişliği 50 metre olacaktır.

  Haliç Sahili yolu ismi verilecek olan bu cadde imkan nispetinde deniz kenarını takip edecektir. Yol, sahilden uzaklaştığı takdirde Haliç ile cadde arasında kalacak yerler eğlence mahalli olarak tanzim edilecektir. Bu kısımlarda yeşil sahalar içinde gazino ve karakteristik kahveler inşa edilecektir. Sahil yolunun kara tarafına rastlayan kısımlar ise blok apartmanlar ve büyük mağazalar tesisine tahsis edilecektir.

  Yolun refüjünün genişliği 7 metre olacaktır. Vasıtaların gidiş ve ve geliş yolları 14'er, tretuvar genişlikleri de yedişer buçuk metre olarak temin edilmiştir. 


  FATİH BULVARI


  Fatih Cami'nin yanından açılacak Fatih Bulvarı, Haliç sahil yoluna Cibali'den bağlanacaktır. Fatih Bulvarı'nın başında bulunan Gül Cami'nin de etrafının açılmasına başlanmıştır. Cibali ile Kasımpaşa arasında bir köprü inşası da düşünülmektedir.

  Cibali'den sonra yol sahili takip edecektir. Fener İskelesi'nin bulunduğu çıkıntı, turistik tesisler için tahsis edilecektir. Balat'tan sonra yol sahilden içeriye doğru kıvrılacaktır. Yol ile sahil arasında kalan arazi bu kısımda yeşil saha olarak tanzim olunacaktır. 


ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ 


 İstanbul surlarının Haliç'te ki başlangıcı olan Ayvansaray'da yol yine denizden ayrılacaktır. Ayvansaray ile Hasköy arasında inşası düşünülen ve sondajlarına başlanılan köprü ile hem Haliç sahil yolunun hem de Londra asfaltının, Abide-i Hürriyet yolu ile irtibatı sağlanacaktır.


Milliyet Gazetesi 18 Aralık 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön