29 / 04 / 2024

1960 yılında Çırağan Tesisleri'nin inşaatı başlayacakmış!

1960 yılında Çırağan Tesisleri'nin inşaatı başlayacakmış!

1960 yılında Çırağan Sarayı, Türkiye'nin Monte Carlo'su haline getirilmesi kararlaştırılmış. Amerikan şirketinden 100 milyon lira kredi çekilmiş. 150 milyona mal olacağı hesaplanan gazino-kumarhane ve otel tesisleri inşaatı başlayacakmış.



Çırağan Tesisleri inşaatı yaz sonunda başlayacak


1965'de bitecek inşaat 150 milyona çıkıyor.


  Türkiye'nin Monte Carlo'su haline getirilmesi kararlaştırılan Çırağan Sarayı otel ve tesislerinin inşası için lüzumlu 10 milyon dolar (takriben 100 milyon lira) bir Amerikan şirketi tarafından sağlanmıştır. 20 sene vade ve yüzde 5,5 faizle temin edilen bu kredi icabında artabilecektir. 150 milyon liraya mal olacağı hesaplanan gazino-kumarhane ve otel tesisleri inşaatı, bu yaz sonunda başlayacak ve en geç 1965 yılında tamamlanmış olacaktır.

  Krediyi temin eden Amerikan şirketi, halen 3 otelcilik şirketi göstermiş bulunmaktadır ki bu üç şirketten biri oteli işletecektir. Bunun da tespiti ve kredi işlerinin son defa gözden geçirilmesi için, Emekli Sandığı Umum Müdürü 20 mayısta New York'ta bulunacaktır. Otelin mimari tarzı da bu tarihten sonra belli olacaktır. 

  Gazino-kumarhane haline getirilecek Çırağan Sarayı'ndan Yıldız Parkı'na kurulacak olan modern 500 odalı otele bir köprü ile geçilecektir. Şimdiki Beşiktaş Stadı'nın bulunduğu sahaya büyük bir yüzme havuzu, tenis kortları, garajlar, otopark yerleri, çiçekli sahalar kurulacak sahil kısmı onarılacak, plaj tesis edilecektir. Yıldız Parkı otel inşaatı ile beraber baştan düzenlenecektir.


(1960 yılında Reşat Altın 140 liraya satılmaktaymış.)


Milliyet Gazetesi 15 Mayıs 1960



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön