26 / 11 / 2024

1964 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi'nin inşasına başlanmış!

1964 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi'nin inşasına başlanmış!

1964 yılında Karaköy'de trafiği rahatlatmak amacıyla Karaköy Yeraltı Geçidi'nin inşasına başlanmış. 4 giriş ve çıkış kapısı bulunacak geçitde 18 dükkanlı bir çarşı kurulacakmış ve bir milyon liraya mal olacakmış.




Geçitler 6 ayda bitecek.


Karaköy'deki geçitlerde 18 dükkanlı bir çarşı kurulacak.


  Karaköy'de yayalar için yeraltı geçidi inşasına başlanmıştır. 

  Geçidin inşası 6 ayda tamamlanacaktır. İlgililer geçidin bitirilmesinden sonra Karaköy'deki trafik tıkanıklığı tamamen giderilmiş olacağını söylemişlerdir.

  Belediye Fen İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeye göre, geçidin 4 yerden giriş ve çıkışı olacaktır. 

  Tünel, Necatibey, Bankalar ve Kemeraltı caddelerinin Galata Köprüsü istikametine doğru açıldıkları sahayı yeraltında içine alan geçit, bir kenarı 55, diğeri 25 metre olan bir dikdörtgen biçimindedir. Geçit inşa edilirken bu dikdörtgenin kapladığı 1375 metrekarelik saha 3 metre derinliğinde kazılacak ve içindeki 4125 metreküp toprak çıkartılacaktır.

  Toprak hafriyatı sırasında 1,5 metre derinlikte çıkacağı tahmin edilen su, devamlı olarak pompalarla çekilecektir. Suyun çekilmesinden sonra tecrit edilmiş beton dökülecektir.

  Taban ile tavan arasındaki yüksekliği 2,5 metre olan yeraltı geçidinin içinde, beheri 38,5 metrekarelik 18 dükkan yapılacaktır.

  En kalabalık saatlerde Tünel, 


1964 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi nin inşasına başlanmış!


vapur ve diğer vasıtalarla Karaköy'e çıkan yolcu sayısı hesaplanmıştır. Buna göre bir saat içinde 10 bin yaya rahatça geçitten geçebilecektir.

  Malzeme ve işçi ücreti olarak inşaatının 1 milyon liraya çıkacağı tahmin edilen Karaköy Yeraltı Geçidi'nin giriş ve çıkış yerleri Karaköy'e muhtelif istikametlerden gelen yayaların en kolay şekilde geçide girecekleri yerler olarak tespit edilmiştir.

  Geçidin giriş ve çıkış yerleri, Tünel'in yanında şimdiki otopark yerinde, Bankalar Caddesi'nin başlangıcında Karaköy Palas'ın önünde, Ziraat Bankası'nın ilerisindeki otopark yerinde ve Karaköy Postanesi'nin bulunduğu sokağın biraz ilerisinde olacaktır.


(1964 yılında Reşat Altın 141 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Mart 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön