22 / 11 / 2024
fuzul

1965 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi hizmete açılmış!

1965 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi hizmete açılmış!

1965 yılında yapımı tamamlanan Karaköy Yeraltı Geçidi, yapılan bir törenle hizmete açılmış. 63 kolon üzerine oturtulan geçitte 23 dükkan bulunmaktaymış ve geçit 3 milyon 500 bin liraya mal olmuş.




1965 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi hizmete açılmış!


AÇILDI - Karaköy Yeraltı Yaya Geçidi'nde 23 dükkan vardır. Bunlar iş sahiplerine kiralanmaktadır. Resimde sıcak ve soğuk hava tertibatı bulunan yaya geçidinin içi görülmektedir.


KARAKÖY YERALTI GEÇİDİ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI


Halk geçitten geçmeye alışırsa meydanda güzelliği bozmakta olan tel örgüler zamanla kaldırılacak.


İNŞASINA geçen sene başlanılan Karaköy Yeraltı Geçidi, dün bir merasimden sonra yayaların hizmetine açılmıştır. Geçitten ilk defa geçenler, soğuk hava tertibatının serinlettiği geçitte sallana sallana yürümüşler ve terlerini kurutmuşlardır. Geçit açılır açılmaz, Karaköy Meydanı'nı dolduran halk, akın akın geçide hücum etmiştir.

  Haşim İşcan, bir konuşma ile geçidi açmış ve verdiği teknik bilgide inşaatın 3,5 milyon liraya çıktığını, mevcut dükkanın kiraları ile iki yılda kendisini amorti edeceğini belirtmiştir.

  Betonarme sistemle inşa edilen ve beş giriş çıkışı bulunan yaya geçidine, havalandırma, ısıtma


1965 yılında Karaköy Yeraltı Geçidi hizmete açılmış!


tesisleri, telefon kulübeleri, mağazalar bulunmaktadır. Geçit, beheri 90 tonluk ağırlığı taşıyabilecek 63 kolon üzerine oturtulmuştur.

  Yaya geçidinin en büyük girişi Ziraat Bankası önündedir ve buradan günde 200 ile 250 bin kişinin geçeceği hesaplanmıştır. Verilen izahatta, Karaköy Meydanı'ndaki trafik tıkanıklığı yüzünden şimdiye kadar her yıl akaryakıt ve iş gücü kaybı olarak, 7 milyon liranın zayi olduğu ifade edilmiştir.

  İlgililer, her şeyin inceden inceye hesap edilerek yapıldığı yaya geçidinde, en mühim problemin, halkın geçidin üstünden yürüyecekleri endişesi olduğunu belirtmişlerdir. Bunu önlemek için yaya geçidine girilecek yerlerdeki kaldırımın kenarlarına tel örgüler konulmuştur. Haşim İşcan, bu tel kafeslerin eserin bütün güzelliğini bozduğunu ifadeyle, ''halkın eğitilmesi de bana ait değil. Halkımız yaya geçidine kendiliğinden girmeye alışırsa, bu tel örgüleri kaldırırım.'' demiştir.

  Geçitteki dükkanların dördü aylığı 6 bin 500 liradan kiralanmıştır. Diğer dükkanlar da peyderpey kiraya verilecektir. Dükkanlar ihale suretiyle kiralanmaktadır.


(1965 yılında Reşat Altın 149 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 6 Temmuz 1965



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön