23 / 12 / 2024

1969 yılında Silivri köylüleri arazi işgal etmiş!

1969 yılında Silivri köylüleri arazi işgal etmiş!

1969 yılında Silivri köylüleri arazi işgal etmiş. Değirmenköy'ün birkaç kilometre ötesinde askerler ve köylüler karşı karşıya gelmiş. Sebep ise Değirmenköy ile Esece Çiftliği arasındaki toprak ihtilafından kaynaklanıyormuş.



 1969 yılında Silivri köylüleri arazi işgal etmiş!


Silivri köylüleri arazi işgal etmiş


Köylülerin kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri toprakları geri almak için askeri birlik sevk edildi..


  DEĞİRMENKÖY'ün birkaç kilometre ötesinde, otlakların bittiği yerde askerler köylülerin karşısında saf kurmuştu. Köylü, <Bu topraklar bizimdir> diyor ve ekim yapmak istiyordu. 75. Tümene mensup askeri birlikler karşı duruyor, <Yasak! Bu hattan ileri geçemezsiniz> diye ihtar ediyorlardı. Köylü kendisinin toprağı işgal etmekle şuçlanıyor, köylü, <Toprak ağasından yana olanların işi bu, topraklar bize atamızdan kaldı> diye diretiyordu. 

  Değirmenköy, Silivri'den 23 kilometre kadar ötede ve altı kilometre uzaklıkta Londra asfaltına, 1965 sayımına göre 850 haneli bu köyün 3302 nüfusu var. Hane başına ortalama 30 dekar arazi düşüyor. Geçimini tahıl ekerek ve bahçe sebzesi yetiştirerek sağlıyor köylüler...


<<GASPODIN ANDON>>DAN BU YANA 


  Köylülerin anlattığınca halen Değirmenköy köylüleri işe Esece Çiftliği arasındaki toprak ihtilafı 1920'lere kadar uzanıyor. O zamanlar Araplı Çiftliği denilen bu toprakların sahibi Gospodin Andon'muş. Harp, göç derken Gaspodin


1969 yılında Silivri köylüleri arazi işgal etmiş!


bir gün çiftini çubuğunu terk edip kaçmış. Münbit çiftlik toprakları ortada kalmış ve Milli Emlak, Hazine'ye intikal eden bu toprakları 1928'de 12 bin dönümü satılığa çıkarmış. Değirmenköy'ün o zamanki yerlileri satın almışlar. 


YUSUF ZİYA KAYA ANLATIYOR


  Değirmenköy halkından Yusuf Ziya Kaya anlatıyor sonrasını:

 <Yıllardan beri sınır bildiğimiz yerin tapudan bakınca gerçek sınır olmadığını anladık. Köyümüze ait 7 bin dönüm arazimiz yıllardan beri Esece Çiftliği tarafından kullanılıyormuş. 1919'da dava konusu ettik Dava aleyhimize neticelendi. Temyiz ve tashihi karar taleplerimizden de bir netice alamadık. Tapulama kanunu çıkınca da bizim topraklarımız onların tapulu malı oldu. Çabalarımız boşa çıktı. Bu cumartesi günü araziyi ekmeye başladık. Ama Kaymakam'a müracaat etmişler, iki kişi gelip zabıt tuttu. Pazar, pazartesi kendi öz toprağımız da çalıştık.


GELMEYEN KALMADI Kİ


  Dün akşama doğru bir de ne bakalım, Tekirdağ Valisi, 5. Kolordu Kumandanı, 75. Tümen Kumandanı, Tekirdağ Başsavcısı, Çorlu Bassavcsı geldi. Kumandan bu araziye gelmememizi geldiğimiz takdirde Tümeni karşımızda göreceğimizi bildirdi. Sabaha karşı da bütün tepeleri asker doldurmuştu.>


KÖY BOŞALMIŞTI


  Toprak anlaşmazlığı nedeniyle Değirmenköy boşalmıştı. Bütün kamyon ve traktörler Esece Çiftliği ile Değirmenköy arasında anlaşmazlık konusu topraklara insan taşıyordu. Köylüler karşılarında hudut kabul edilen yerde çiftlik ile köylülerin arasında saf kuran, <Buradan geçmek yasak> diyen askerlerin karşısında duruyordu.


Milliyet Gazetesi 12 Kasım 1969



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön