30 / 04 / 2024

1970 yılında her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş!

1970 yılında her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş!

1970 yılında İstanbul'da her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş. İstanbul'da aynı yıl, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yaptırılan 135 çocuk park ve bahçesi bulunuyormuş.



1970 yılında her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş!


5 bin çocuğa bir park düşüyor


Prof. Kafesçioğlu, 400 çocuk bahçesi yaptırmak için resmi kuruluşları davet etti.


GÜNGÖR GÖNÜLTAŞ


  İSTANBUL'da her beş bin çocuğa bir çocuk bahçesi düşmektedir. Yarım milyon küçüğün okul dışı saatlerini sokaktan kurtararak modern park ve bahçelerde değerlendirmek amacıyla kurulan bir dernek halkı bu konuda yardıma çağırmaktadır.

  Dernek Başkanı Prof. Ruhi Kafesçioğlu amaçlarının İstanbul'un çeşitli semtlerinde Milli Eğitim, Vakıflar ve Belediye ile çeşitli kuruluşların verecekleri arsalara modern 400 çocuk park ve bahçesi yapmak olduğunu açıklamıştır.


1970 yılında her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş!


  Prof. Kafesçioğlu, <<Yapacağımız modern park ve bahçeler batı standartlarına uygun, eğitici ve çocuğun okul dışı saatlerini değerlendirmeye yarayacak bahçe ve parkları halka mal etmektir. Bunun için de önce az gelişmiş bir semtte örnek bir çocuk bahçesi yapacağız.>> demiştir.


  HER PARKA 5 BİN ÇOCUK DÜŞÜYOR


  İstanbul'da Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yaptırılan 135 çocuk park ve bahçesi bulunmaktadır. Son nüfus sayımına göre, her çocuk bahçesine 4931 küçük düşmektedir. 

  Prof. Kafesçioğlu, İstanbul'un en azından 400 çocuk park ve bahçesine daha ihtiyacı olduğunu belirtmiş <<Çocuklarımızı sokağın pislik ve tehlikesinden uzak tutup, okul dışı saatlerini endirek bir eğitime vermek istiyoruz. Her parkta bisiklet parkuru, çocuk kütüphanesi, açık tiyatro sahası, kapalı çocuk parkı ve spor salonu olacaktır. Bahçe ve parklarda çocuk her türlü trafik tehlikesinden uzak bulunacak bu semtlerde bir himaye kolu kurulmak suretiyle bunların bakımı sağlanacaktır. Meseleyi şehrin meselesi olarak kabul ediyoruz. Bu nedenle Milli Eğitim Müdürlüğü bize gerekli arsalar için büyük ilgi gösterdiler.>> demiştir. 

  Çocuk Bahçeleri Kurma ve Geliştirme Derneği'nde İstanbul Üniversitesi Pedagoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Rebia Şermin de görev almıştır. 

  Ayrıca Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü, dernekle müşterek bir çalışma yapacaktır. Müdürlük görevli 100 bahçıvan için bir kurs açmış ve iki aylık bir eğitim devresi sonunda başarı gösterenleri çocuk bahçelerinde görevlendirmiştir. Bahçıvanlara çocuk aile münasebetleri, arkadaşlık, çocuğa davranış, ilk yardım ve bahçe bakımı konularında ders verilmiştir.


Milliyet Gazetesi 11 Mayıs 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön