12 / 05 / 2024

1972 yılında Avrupa, Asya'ya telle bağlanmış!

1972 yılında Avrupa, Asya'ya telle bağlanmış!

1972 yılında Avrupa Yakası, Asya Yakası'na telle bağlanmış. Köprüyü taşıyacak esas ana kablonun yapılabilmesi için gerekli olan 2 bin metre uzunluğundaki kılavuz tel, 2 saat 15 dakikada çekilmiş.



1972 yılında Avrupa, Asya ya telle bağlanmış!


Avrupa, Asya'ya telle bağlandı


Boğaz, tarihinin en sakin saatlerini yaşadı..


BİRİNCİ TEL 2 SAAT 15 DAKİKADA ÇEKİLDİ


  BOĞAZ asma köprüsünü taşıyacak esas ana kablonun yapılabilmesi için gerekli olan kılavuz tellerin çekimine dün sabahtan itibaren başlanmış, deniz trafiği tamamen durmuştur.

  Kılavuz tellerinin İstanbul Boğaz Köprüsü Ortaköy ve Beylerbeyi ayakları arasında çekilmesi, Liman Başkanlığı'nın saat 9.35'de ''Her


1972 yılında Avrupa, Asya ya telle bağlanmış!


şey tamam! Bismillah, başlayabilirsiniz'' telsiz mesajıyla başlanmıştır. 

  Sabahtan beri sabırsızlıkla bekleyen müteahhit firma ilgilileri mesajdan sonra hemen harekete geçmişler, iki bin metre uzunluğunda ve altı ton ağırlığındaki ilk çelik kılavuz telini taşıyan römorköre, ''Hareket'' işaretini vermişlerdir.

  Kılavuz telini taşıyan 44 numaralı liman römorkörü saat 0.40'da, Anadolu Yakası'ndan hareket ederek, Avrupa Yakası'na ulaşmış, kılavuz telinin bir ucunu Ortaköy'e iletmiştir. Saat 11.55'de ise Asya ile Avrupa'yı bağlayan ilk kılavuz teli köprünün iki ayağı arasına çekilmiştir. 

  Bütün bu çalışmalar, ilgililer ve yasak bölge dışında kalan kalabalık bir meraklı grup tarafından izlenmiştir. Bu arada İngiltere'nin  Ankara  Büyükelçisi Sir Rodrick Sarell ve İstanbul Başkonsolosu, özel bir motorla Beylerbeyi'ne gelerek çalışmaları yakından izlemişlerdir.

  Birinci Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın bildirisi gereğince, Karadeniz'den Akdeniz'e ve Akdeniz'den Karadeniz'e doğru gitmekte olan bütün deniz taşıtlarını gösterilen yerlerde toplanmış, Boğaz derin bir sessizliğe gömülmüştür.

  Kılavuz telinin çekilmesi sırasında can ve mal kaybı olmaması için karada ve denizde geniş güvenlik tedbirleri alınmıştır. Yeşilköy ve Rumeli çakarlarına ikişer siyah küre konmuş, daha önce hazırlanan bildiriler motorlarla, geçiş yapacak gemi kaptanlarına dağıtılmıştır.


Hürriyet Gazetesi 12 Ocak 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön