17 / 05 / 2024

1973 yılında Darphane'de yangın çıkmış!

1973 yılında Darphane'de yangın çıkmış!

1973 yılında Balmumcu'daki Darphane binasında çıkan yangında ''işletme vergisi makbuzlarının durduğu müze bölümü ile çatısı'' tamamen yanmış. Bir buçuk ton altının bulunduğu Darphane'de zarar iki milyon liraymış.



1973 yılında Darphane de yangın çıkmış!


Darphane'de yangın çıktı


SEDAT SERTOĞLU


  Balmumcu'daki Darphane'de dün saat 12 sıralarında çıkan yangında <<işletme vergisi makbuzlarının durduğu müze bölümü ile çatısı>> tamamen yanmıştır.

  Yangın susuzluktan dolayı ancak saat 13 sıralarında kontrol altına alınmış ve kasa dairelerine sıçraması önlenmiştir.

  Darphane Müdürü Mahir Baysan <<Eldeki stokların 10-15 gün kadar yeteceğini, ancak en kısa zamanda çalışmaya başla-


1973 yılında Darphane de yangın çıkmış!


mak istedikleri>> söylemiştir.

  İçinde 1,5 ton altın ve 6 milyon işlenmiş madeni paranın bulunduğu Darphane'de yangın altının döküldüğü dökümhanenin üstünden çıkmıştır.

  Ana davlumbazdan başlayan yangın Darphane personeli tarafından saat 12.08'de itfaiyeye haber verilmiştir. İstanbul İtfaiyesi susuzluk nedeniyle yangının çatıyı sarmasını önleyememiş, bu arada Darphane'nin 100 tonluk sarnıcından ancak 5 ton kadar su çıkmıştır.


  ZARAR 2 MİLYON


  Darphane Müdür Yardımcısı Sait Tanaçan zararın iki milyon liraya yakın olduğunu bildirmiştir. Binadaki torna kalıp ve maden kaplama makinelerinde de ıslanma nedeniyle hasar meydana geldiği anlaşılmıştır.


  SAVCILIK EL KOYDU


  Yangın söndürüldükten sonra İstanbul Savcısı Osman Ateşoğlu ile yardımcısı Hasan Basri Akgiray olaya el koymuşlardır. Soruşturmaya  devam edilmektedir.


(1973 yılında Reşat Altın 470 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 14 Şubat 1973



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön