30 / 04 / 2024

1939 yılında Taksim'de yapılacak tiyatro binasını Fransız mimar yapacakmış!

1939 yılında Taksim'de yapılacak tiyatro binasını Fransız mimar yapacakmış!

1939 yılında Taksim'de Jandarma Karakolu binasının yıkılmasıyla arsaya büyük bir tiyatro binası yapılacakmış. İstanbul'un şehir planını yapan Henri Prost'un tavsiyesiyle tiyatro binası Fransız mimar Bay Ogüst yapacakmış.



Taksim'de yeni binalar...

Tiyatronun planını bir Fransız mimar yapacak                          


Taksim'de jandarma karakolu arsasında yapılacak büyük tiyatro planı, B.Prost'un tavsiyesi üzerine Fransız mimarlarından B.Ogüst'e yaptırılacaktır. Bu maksatla arazinin vaziyetini gösteren plan belediye reisliğinden Paris'te mimarın adresine gönderilmiştir. Mimar, araziye göre son sistem bir tiyatro binası planı hazırlayacaktır.

Diğer taraftan tiyatro binasının karşısındaki köşebaşında yapılacak Halkevi binasına ait plan Mecidiyeköy haricindeki hastane planını hazırlayan Fransız mimar B.Valter tarafından hazırlanmıştır. İstanbul parti merkezi tarafından tasvip edilen bu plan belediyeye iade edilmiştir. Şimdi plan Ankara'ya parti merkezine gönderilecektir. Parti genel sekreterliğince de muvafık görülürse Halkevi binasının inşasına teşebbüs edilecektir.


 Halkevi binası yanında bir de matbuat klübü yapılacaktır. Burada Evkaf'a ait bir arsa olduğundan bu arsanın da Halkevi binası sahasına ilave edilmesi için Evkaf'la bir anlaşma yapılacaktır.


Akşam Gazetesi 19 Kanunuevvel (Aralık) 1939 


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön