29 / 04 / 2024

1939 yılında Taksim Kışlası yıktırılarak meydan yeniden düzenlenecekmiş!

1939 yılında Taksim Kışlası yıktırılarak meydan yeniden düzenlenecekmiş!

1939 yılında Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası Maliye'ye aitmiş ve belediyeye devredilmiş. Belediye meydanda bulunan bu kışlayı yıktırarak yerine şehir tiyatrosu, sergi binası gibi binalar inşa edecekmiş.



Taksim Meydanı

Kışla yıktırılırken meydan yeniden tanzim edilecek.


Şehircilik mütehassısı B. Prost Beyoğlu'nun nazım planını hazırlarken bugünkü Taksim Stadyumu'nun bulunduğu Taksim Kışlası ile müştemilatının yerinde şehir tiyatrosu, sergi binası, şehir kulübü ve gazinosu inşa edilmesi muvafık görmüştü. Taksim Kışlası ile müştemilatının maliyeden şehre devrine karar verildiğine göre belediye bir an evvel bu sahanın tatbikat planının hazırlanmasını istemiştir.


Büyük Şehir Tiyatrosu, şehir gazinosu ve kulübü burada yapılacaktır. Ancak büyük sergi binası için hükümet henüz karar vermediğinden bu hususta alakadar makamların mütaleasını alacaktır. Hükümet sergi binasını Taksim'de inşa etmek fikrinde bulunursa B. Prost da tafsilat planını ona göre yapacaktır. 


Taksim Kışlası'nın müştemilatından olan ve Taksim Cumhuriyet Meydanı'na bakan gazino vesaire gibi binalar da yıktırılacağından meydanın yeniden tanzimine lüzum görülmektedir. Yeni planda burasının tanzimi için de bazı esaslar bulunacaktır.


Akşam Gazetesi 17 Mayıs 1939 


Abdullah Kutalmış Mızra/emlakkulisi.com


Geri Dön