28 / 04 / 2024

1973 yılında Fransız yönetmen Lelouch İstanbul'u havadan fotoğraflamış!

1973 yılında Fransız yönetmen Lelouch İstanbul'u havadan fotoğraflamış!

1973 yılında Turizm Bakanlığı'nın daveti üzerine İstanbul'a film çekimi için gelen ünlü yönetmen Claude Lelouch, İstanbul'un havadan fotoğraflarını çekmiş. 1973 yılının İstanbul'u ünlü bir yönetmenin objektifinden fotoğraflanmış.



1973 yılında Fransız yönetmen Lelouch İstanbul u havadan fotoğraflamış!


İstanbul 1973


Faruk ŞENSOY


  DÜNYANIN sayılı film yönetmenlerinden Claude Lelouch, HÜRRİYET okuyucuları için İstanbul'un havadan fotoğraflarını çekti.

  Evet, önceki gün Claude Lelouch'un İstanbul göklerini yırtarak dolaşan helikopterinde bir HÜRRİYET kamerası vardı.

  Ve Lelouch'un bu kamera ile çektiği fotoğraflara baktığımızda İstanbul'un eşsiz güzelliklerini ünlü bir yönetmenin objektifinden seyrediyorduk.


 Fransız yönetmeni, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nın çağrısına uyarak Türkiye konulu ve bütün dünya sinemalarında gösterilecek bir film çekimi için ekibi ile İstanbul'a gelmişti. İki gün bu güzel kenti denizden ve karadan dolaşan Lelouch, önce İstanbul'un havadan filmini çekmeye, daha sonra da Anadolu'ya geçmeye karar vermişti.

  Cumartesi günü saat 17.00'de, Lelouch ve arkadaşlarıyla sözleştiğimiz yere, Ayazağa'daki Golf Kulübü'ne gittik. Üçüncü Kolordu'nun bir helikopteri kulübün alanında Fransız filmcilerini bekliyordu. 17.30'a doğru Lelouch ve arkadaşları geldiler ve helikopterde yerlerini aldılar. Kapılar açık, iki saat İstanbul'un üzerinde uçacak ve üç dev kamera ile kentin karekteristik yerleri filme alınacaktı.

  Lelouch'a dileğimizi söyledik: Bu helikopterde bir de HÜRRİYET kamerası bulunması ve İstanbul'un kendi görüşleriyle bizler için resimlemesini istedik. Bu büyük sanatçı, büyük bir alçak gönüllülükle teklifimizi kabul etti ve üzerinde HÜRRİYET yazısı bulunan teleobjektifli makineyi aldı. Makineyi gözüne götürüp birkaç ayar yaparak bir süre denedi, sonra gülerek ''Güzel'' dedi.


Hürriyet Gazetesi 25 Temmuz 1973



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön