26 / 11 / 2024

1975 yılında İstanbul'un son tramvayları hurdacılara satılmış!

1975 yılında İstanbul'un son tramvayları hurdacılara satılmış!

İstanbul'un en eski kitle ulaşım aracı olan tramvayların trafikten kaldırılmasıyla alındıkları kamp yerinde çürümeye yüz tutmuşlar. Parçalara ayrılan tarihi tramvaylar, bir milyon liraya hurdacılara satılmış.




1975 yılında İstanbul un son tramvayları hurdacılara satılmış!


Geriye sadece 4 tane kaldı


Son tramvaylar da hurdacılara satıldı



  İstanbul'un en eski kitle ulaşım aracı tramvaylar son olarak kondukları İ.E.T.T'nin Çekmece'deki yazlık kampından da atıldılar ve parça parça edilip satıldılar.. İstanbullunun sevgili tramvaylarından geriye sadece dört tane kaldı ve kalanlardan biri büfe, biri kendi kendine müze, diğer ikisi de Kuşdili Müzesi'nde kapıda süs olarak yerini aldı.


  Eski İstanbul hayatında unutulmayan yerlerini göz yaşları içinde hantal troleybüslere bırakan tramvaylar, 1914 yılından beri cefasını çektiği caddelerden ayrıldıktan sonra, son olarak Çekmece'de kampa alınmışlar ve Motel olarak kullanılmaya başlamışlardı.

   Ancak, durdukları yerde yedikleri yağmur, kar ve fırtına tramvayları iyiden iyiye ihtiyarlatmış ve idarece parçalanmaları ve İstanbul'un gönlünden atılmaları kararlaştırılmıştı. Nitekim olanlar oldu ve tramvaylar camı, çerçevesi, demiri, motoru ve ahşap aksamı ile bir yere ayrılarak ''Bir milyona'' hurdacılara satıldı. Çalıştıklar süre içinde birer kuruşla dahi topladıkları milyonların karşılığını ancak cefakar vücutlarının satılmasıyla ödeyen emektarların parçasını ararsan bul şimdi...


  MOTORLARI


  Satılan ve Çekmece'deki kampta büfe ve süs olarak bıraktıkları arkadaşlarından ayrılan tramvayların, motorlarını alanlar bir kısmını jeneratör haline getirip kullanmaya başlamışlar. Aşınmış rayları ise, bazı geçitlerde destek olarak kullanılmış.

  Taşıtlar Dairesi Reisi Erdoğan Uzer, şöyle diyor emektarların ardından:

  ''Tramvayların İstanbul'dan kaldırılmasından önce bütün belediyelere yazı yazdık. Bir tek Erzurum ve Akçakoca Belediyelerinden cevap geldi. Fakat sonra onlar da, maliyetleri yüksek bulup vazgeçtiler. Bir süre motel olarak kullandıktan sonra parçalayıp satmaya karar verdik.''


(1975 yılında Reşat Altın 852 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 10 Temmuz 1975



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 




Geri Dön