01 / 05 / 2024

1976 yılında Naşit'in Tiyatrosu sünger deposu olmuş!

1976 yılında Naşit'in Tiyatrosu sünger deposu olmuş!

1976 yılında Naşit'in Tiyatrosu, sinemacılıkta para kalmayınca depo olarak kiraya verilmiş. Direklerarası'nın köklü yapılarından sonuncusu olan Naşit'in Tiyatrosu, sahibi Turan Day tarafından depo olarak kiraya verilmiş.



1976 yılında Naşit in Tiyatrosu sünger deposu olmuş!


Naşit'in Tiyatrosu sünger deposu oldu


Sinemacılıkta para kalmayınca sahibi bugünkü Turan Sineması'nı depo olarak kiraya verdi


  TARİHİ Direklerarası'nın en köklü yapılarından sonuncusu olan Naşit'in Tiyatrosu (Bugünkü Turan Sineması) da nihayet sünger deposu olup çıkmıştır.

  Cumhuriyet dönemi Türk Tiyatrosu'nda önceleri Millet daha sonra, Turan ve Naşit'in Tiyatrosu olarak bilenen Direklerarası'nın bu tarihi tiyatrosunda başta Naşit olmak üzere


1976 yılında Naşit in Tiyatrosu sünger deposu olmuş!


Vasfi Rıza, Halide Pişkin, Bedia Muvahhit, Settar Körmükçü, Talât Artemel, İsmail Dümbüllü gibi nice ünlü sanatçılar sahneye çıkmışlardır.

  Yıllardan beri sinema olarak işletilen bu eski ve tarihi yapı bu iş kolundaki verimsizlikten yakınan sahibi Turan Day tarafından depo olarak kiraya verilmiştir. Bugünkü şekline 1921’lerde getirilen yapı, şimdi yeni kullanma biçimi için değiştirilmektedir. Yapının sahibi Turan Day şunları söylemiştir:

   “Sinemacılık şimdi verimsiz bir iş kolu. Sürekli zarar ediyor. Seks filmleri furyası da yakında sona erecektir. Bu nedenle binada uzun süreden beri sürdürdüğüm sinema işletmeciliğinden vazgeçmek zorunda kaldım.

  Ancak yapının tarihi önemini düşünerek bir yıl önce Kültür Bakanlığı’na bir yazı ile başvurarak işi bırakacağımı isterlerse yapıdan istedikleri biçimde yararlanabileceklerini bildirdim. Bir yıldan beri cevap bile alamadım. Ve nihayet sünger deposu olarak kiraya vermek zorunda kaldım.”


Milliyet Gazetesi 13 Şubat 1976 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön