29 / 04 / 2024

1976 yılında Haliç'in temizlenmesi için 5 milyar lira gerekiyormuş!

1976 yılında Haliç'in temizlenmesi için 5 milyar lira gerekiyormuş!

1976 yılında Haliç bütün güzelliğini kaybetmiş. 150 kanalın sürekli kirlettiği Haliç'i kurtarmak için çevresindeki sanayi kuruluşlarını kaldırmak gerekiyormuş ve temizlenmesi için ise 5 milyar lira gerekiyormuş.



1976 yılında Haliç in temizlenmesi için 5 milyar lira gerekiyormuş!


Haliç'i kurtarmak için çevresindeki sanayi kuruluşlarını kaldırmak gerekiyor.


Haliç bütün güzelliğini kaybetti


150 kanalın sürekli kirlettiği Haliç'in temizlenmesi için 5 milyar lira gerekiyor


BİR zamanlar İstanbul’un “Altın Boynuz” adıyla anılan ve sahilleri çeşitli yalılarla süslü olan Haliç, gün geçtikçe özelliğini kaybetmeye başlamış ve her gün etrafındaki fabrika ile imalathanelerin artıkları ile her yıl 10 santim dolmaktadır. Belediye yetkilileri Haliç’i kurtarmak veya tümü için kesin bir sonuca bağlamak üzere incelemeler yapmaya başlamışlardır.

İlgililerin verdiği bilgilere göre ilk olarak Haliç’in havadan tüm bölgeleri fotoğrafla tespit edilmiş ve son durumu bir raporla kanıtlanmıştır. Bu rapora göre Haliç, her yıl 10 santim dolmakta çıkan zehirli gazlarla da her iki kıyı yaşanmaz hale dönüşmektedir. Bunun için ilk olarak kıyılardaki fabrika ve diğer tesislerin acele olarak başka bölgelere nakledilmesi gerekmektedir.

  Bir süre önce hazırlanan projede Karadeniz’de bir kanalla Haliç'e bağlanması ve gelecek akıntı ile temizlenmesi önerilmişti. Fakat Haliç’ten çıkacak pisliklerin Marmara’ya sürüklenmesi nedeniyle hem bu bölgenin sağlık koşullarının bozulacağı ve hem de balıkların kısa zamanda ölebileceği ileri sürülmüş ve başka bir çözüm yolu bulunması istenmiştir. Halen belediyece tespit edilmiş Haliç’in çeşitli yerinde 150 kanal bu suyu kirletmektedir. Uzunluğu 3,5 kilometreyi bulan Haliç kıyıları ancak yeni hazırlanacak hafif bir akıntı ile temizlenerek bu günkü durumunu değiştirmek mümkün olmasa bile daha fazla dolması engellenebilecektir. Bir başka projeye göre de yetkililer Haliç’in tüm doldurularak gezinti yeri haline sokulabileceği görüşündedir. O zaman Haliç’in üzeri bir gezinti alanı haline sokulabilecek ve etrafı da değerlendirilecektir. Etrafındaki fabrikaların kaldırılmasıyla da, gezinti yerine sokulabileceği gazinoların kurulabileceği de ileri sürülmüştür. Yetkililer Haliç konusunda bir çözüm bulmak için tanınmış uzmanlarla bir toplantı düzenlenmesi ve ondan sonra bir çözüm yolu getirilmesi önerisinde bulunacaklardır. Bu günkü haliyle devam ettiği takdirde en çok 10 yıl sonra Haliç'te hiç bir canlı yaşayamayacağı gibi, sandal bile dolaşamayacaktır. Haliç’in temizlenmesi içinde 5 milyar liraya ihtiyaç görülmektedir.


(1976 yılında Reşat Altın 1.083 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 15 Temmuz 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön