28 / 04 / 2024

1977 yılında seramik yapımı için en iyi çamur Haliç'teymiş!

1977 yılında seramik yapımı için en iyi çamur Haliç'teymiş!

1977 yılında Haliç'in çamuru, seramik yapmak için dünyanın en iyi çamuru seçilmiş. Danimarka Kraliyet Akademisi'nin yaptığı tahliller sonucunda, Haliç'in çamuru dünyada seramik yapımına en uygun çamur seçilmiş.



1977 yılında seramik yapımı için en iyi çamur Haliç teymiş!


SERAMİK YAPIMI İÇİN EN İYİ ÇAMUR HALİÇ'TE 


Danimarka Kraliyet Akademisi yetkilileri ''Haliç çamuru satın, para kazanın'' diyor


ERKAN YİĞİT


  Haliç, kirlenen yüzünü dövizle aklaştıracak. Bir zamanların ''Altın Boynuz''u iken, günümüzde tanınmayacak hale gelen Haliç'te milyarlar döviz olarak yatıyor. Haliç'in çamuru, seramik yapmak için dünyanın en iyi çamuru seçildi.


1977 yılında seramik yapımı için en iyi çamur Haliç teymiş!


  Giderek bir bataklık haline gelen Haliç'in çamurundan gelen müjde; eğer değerlendirebilirsek, haline üzülmemize değil, sevinmemize yol açacak.


  SERAMİK DÜNYASI 


  Dünyanın en ünlü seramik ülkesi Danimarka'nın Kraliyet Akademisi'den gelen rapor, döviz diye çırpındığımız günlerde Haliç'i döviz deposu yaptı. Ama, hala Haliç'i nasıl kurtarırız diye seminerler düzenlemekten öte bir şey yapamıyoruz. 

  İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi aracılığı ile Haliç çamurundan isteyen Danimarka Kraliyet Akademisi ilgilileri, yaptıkları tahliller sonucu, hayretlerini gizleyemediler. Ve akademiye, ''Haliç'te bir hazine yatıyor. Çamur satın para kazanın'' dediler.

  Seramikte isim yapan ülkenin sanat çevrelerine iç geçirten Haliç çamuru özel kil torbalarıyla isteniyor. Ancak, ''Haliç bitti, Haliç gitti, Haliç'i şöyle, Haliç'i böyle kurtarırız'' diyenlerden başka bir ses çıkmıyor.


Tercüman Gazetesi 4 Aralık 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön