02 / 05 / 2024

1977 yılında Denizcilik Bankası, Pendik Tersanesi inşaatında dolandırılmış!

1977 yılında Denizcilik Bankası, Pendik Tersanesi inşaatında dolandırılmış!

1977 yılında inşası devam eden Pendik Tersanesi'nin inşaatı yılan hikayesine dönmüş. Yapılmamış işler yapıldı diye gösterilerek müteahhit firmaya 22 milyon lira ödenmiş. Denizcilik Bankası toplamda 34 milyon 600 bin lira dolandırılmış.



1977 yılında Denizcilik Bankası, Pendik Tersanesi inşaatında dolandırılmış!


Pendik Tersanesi inşaatının niçin ''Yılan hikayesi''ne döndüğü ortaya çıktı


Denizcilik Bankası Pendik Tersanesi inşaatında 34 milyon dolandırıldı 


  - Başmüfettişler tarafından yapılan soruşturma sonucu hazırlanan rapor, Genel Müdürlüğe sunuldu

  - Raporda imzaları bulunan iki kontrol başmüfettişi istifa etti

  - Yapılmamış işler yapıldı diye gösterilerek müteahhit firmaya 22 milyon lira ödendi

  - 10 milyon lirası ödenen malzemeler müteahhit tarafından şantiyeden götürülmüş


  GEMİ inşa sanayimizin ve ulusal ekonomimizin ümit bağladığı ancak, yapımı ''Yılan hikayesine'' dönen Pendik Tersanesi'nde müteahhit firma ile Denizcilik Bankası görevlilerinin milyonlarca liralık yolsuzluk yaptıkları tespit edildi. Başmüfettişlerin yaptıkları inceleme sonucu hazırladıkları ve yönetim kuruluna sunulmak üzere Genel Müdürlüğe verdikleri gizli teftiş raporlarına göre, Denizcilik Bankası toplam 34 milyon 600 bin lira dolandırıldı.

 Hakediş raporlarında yapılmamış işlerin yapılmış olarak gösterilerek müteahhide 22 milyon 279 bin 576 lira verilmiş olduğu tespit edildikten sonra, bu raporlarda imzaları bulunan Pendik Tersanesi Kontrol Başmühendislerinden Mehmet Berkok ile Yüksek Mühendis Sedat Uğural da görevlerinden istifa etti. Bu nedenle Denizcilik Bankası’nın bu iki kontrol mühendisi hakkında açtığı idari soruşturmanın durdurulması da, müfettiş raporlarında istendi. Müfettiş raporlarında, 22 milyon 279 bin 576 liranın müteahhit firmaya bir nevi teminatsız ve faizsiz kredi kullandırılması sonucu yarattığı belirtilirken, bu parayla yapılması gereken işlerin yapılmamış olması, Pendik Tersanesi inşaatının neden ''Yılan hikayesi''ne döndüğü gerçeğini de ortaya çıkarttı.

 Raporda ayrıca, Pendik Tersanesi kuru havuz inşaatı için açılan ihalede, 435 milyon liralık teklifin 247 milyon liraya indirildiği de belirtilerek, ''247 milyona yapılamayacağı kesin olarak bilinen havuzun 435 milyon teklifinin birim fiyatından indirmeyip genel toplamdan yüzde 47 indirilerek 247 milyon liraya düşüren firmaya ihale edilmesi (usulüne uygun) olduğu sonucuna varıldığından bu konuda yapılacak muamelelerin bulunmadığı'' görüşüne yer verildi.


NEREYE EL ATILSA ÇAPANOĞLU ÇIKTI


  Teftiş Kurulu Başkanı Necmettin Kurtuluş imzasıyla Genel Müdürlüğe sunulan müfettiş raporlarında, müteahhit firma Çavuşoğlu - Kozanoğlu'na avans hesaplarından 2 milyon 272 bin lira usulsüz ödeme yapıldığı, istihkak bedelleri Denizcilik Bankası tarafından ödenen 10 milyon 49 bin liralık malzemenin müteahhit tarafından şantiyeden götürüldüğü açıklanarak birçok teknik görevlinin bu yolsuzluklara seyirci kaldığı bildirildi


MÜTEAHHİT FİRMA DENİZCİLİK BANKASI'NIN YETERSİZ KONTROL TEŞKİLATINDAN AZAMİ İSTİFADE ETMİŞ


 Dok Gemi-İş Sendikası’nın resmen şikayet etmesi İstanbul’da yayınlanan Teknik-Güç adlı bir meslek dergisinin bu konuda yayımda bulunması üzerine Başmüfettiş Zekai Pekdinçer, Başmüfettiş Arslan Salgün ve Müfettiş Cahit Atay tarafından Pendik Tersanesi'ndeki işlemler kontrol edildi. İki başmüfettiş tarafından hazırlanan gizli rapor, 9 Temmuz 1977 tarih ve 3/261-976 sayı ile Denizcilik Bankası Genel Müdürlüğü'ne verildi. Denizcilik Bankası Genel Müdürü Recai Hanioğlu raporu inceleyerek gereğinin yapılması için konuyu Yönetim Kurulu'na arzetti. Denizcilik Bankası Yönetim Kurulu'nun yolsuzluk raporunu 6 Ağustos tarihinde görüşmesi bekleniyor. Gizli raporda, Denizcilik Bankası kontrol teşkilatının son derece yetersiz olduğu da belirtilerek müteahhitlerin bu yetersizlikten azami faydayı sağladıkları belirtildi. 



  BÜYÜK YOLSUZLUK


  Denizcilik Bankası Teftiş Kurulu Başkanı Necmettin Kurtuluş tarafından imzalanan ve 14 Temmuz tarihinde Genci Müdür Recai Hanioğlu tarafından Yönetim Kurulu'na arzedilen raporda şu noktalara değinildi:


1 - ödenen istihkaklardan yüzde 22'sinin avans karşılığı kesilmesi gerekirken, 78 milyon 868 bin 900 TL. ödemeden yüzde 22'si olarak 17 milyon 351 bin 158 lira mahsup edilmesi icap ettiği halde, ceman 15 milyon 078 bin 511 lira 28 kuruş kesilmiştir. Noksan kalan 2 milyon 272 bin 672 lira 72 kuruşu meblağın müteahhidin işe devamı halinde ilk istihkakından mahsubu, bu olmadığı takdirde istirdardı.


  2 - Yönetim Kurulu'nca vazifelendirilen heyetçe yapılan tespitte 11 numaralı istihkaka göre 11 milyon 114 bin 640 lira bedeli ödenen ihzarat malzemesinden 10 milyon 49 bin 400 lira tutarındaki kısmının ilgililerin ifadelerine dayanarak şantiyeden müteahhit tarafından götürüldüğünü beyan edildiğinden, aksi sabit olmadığı elbette müteahhide tebligat yapılarak bankaca yüzde 90 bedeli ödenen malzemelerin şantiye sahasına getirilmesinin temini olmadığı takdirde son hakedişten düşülmesi için teminata bağlanması. 


  3 -  Hakediş raporlarında yapılmamış işlerin yapılmış gibi gösterilerek müteahhide 22 milyon 279 bin 70 lira ödemede bulunulduğunu sabit olduğundan, bu durumda müteahhide bir nevi teminatsız ve faizsiz kredi kullandırılması sonucu yaratılmış olduğundan, sözü edilen meblağın anlaşma yolu ile müteahhitten istirdadı, mümkün olmadığı takdirde teminata bağlanarak bundan sonraki istihkaklarından kesilmesi ve tahsil tarihi ile anlaşma tarihi arasındaki zaman için kanuni faiz tahakkuk ettirilmesi.


  4 - Hakediş raporlarında imzaları bulunan kontrol başmühendislerinden Yüksek Mühendis Mehmet Berkok ile Yüksek Mühendis Sedat Uğural'ın istifa ederek bankamızdan ayrılmaları dolayısıyla haklarında personel talimatnamesinin 95'inci maddesi gereği idari tahkikatın durdurulması. Kontrol mühendisi muvakkat personel Remzi Kadıoğlu ile kontrol başmühendisi 36243 sicilli Güngör Baykan'ın 11 sayılı hakediş ile ödenen 10 milyon

49 bin 400 lira tutarındaki ihzarat malzemesini, şantiyeden çıkartıldıkları halde veya şantiyeye hiç getirilmedikleri halde hiç bir teşebbüste bulunmamaları yüzünden ve yapılmış yapılmış gibi göstererek hakediş raporlarına geçirip müteahhide 22 milyon 279 bin 576 lira ödenmesine neden   olduklarından ilgili toplu sözleşme maddeleri gereği terfi geciktirilmesi esası ile tecziyeleri.


  5 – Kontrol Mühendisi Remzi Kadıoğlu, kontrol başmühendisleri Mehmet Berkol Sedat Uğural, Güngör Baykan hakkında Ceza Kanunu'nun 508 ve müteakip maddelerince takibat yapılıp yapılmaması hususu makamın takdirine vareste bulunduğundan, bu yola gidilmesi halinde Hukuk Başmüşavirliğinde mütalaa alınması.


  6 – Muvakkat Personel Mühendisi Remzi Kadıoğlu'nun mukavele müddeti bitiminde iş akdinin yenilenmesi ve Yönetim Kurulu kararı gereğince kontrol başmühendisi Güngör Baykan'ın görevden alındığının anlaşıldığından adı geçenin mutlaka kontrol hizmetlerinde görevlendirilmesi. 


  7 -  Yapılan soruşturmalar dolayısıyla edinilen izlenime göre, Pendik Tersanesi inşaatlarındaki bankamız kontrol teşkilatının çok yetersiz olduğu ve bunun neticesi müteahhitlerin azami faydalanma yoluna gittikleri anlaşıldığından, bu teşkilatın hizmetinin gerektirdiği şekilde takviyesi ile şartname ve mevzuatı tatbik eder, işlerin zamanında yürütülmesini temin eder hale getirilmesi acil ve zaruri bir hal almıştır.


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 3 Ağustos 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön