22 / 11 / 2024
fuzul

1977 yılında Boğazaltı Su Projesi'nin temeli atılmış!

1977 yılında Boğazaltı Su Projesi'nin temeli atılmış!

1977 yılında Sarayburnu ile Salacak arasında bir Japon firması tarafından döşenecek 220 milyon liralık, bin 900 metre uzunluğundaki Boğazaltı Su Projesi'nin temeli Süleyman Demirel tarafından atılmış.




1977 yılında Boğazaltı Su Projesi nin temeli atılmış!


Sarayburnu'ndaki temel atma töreninde Süleyman Demirel gayet kısa konuştu. Başbakan Demirel 2 dakika 10 saniyelik konuşmasında siyasi konulara hiç değinmedi, projeyi gerçekleştirecek ekibe hayırlı çalışmalar diledi ve Sarayburnu ve Salacak arasında otomobillerin geçeceği yeni bir Boğaz geçidi gerçekleştirileceğini söyledi.


Boğazaltı Su Projesi için 12'şer metrelik dörder boru bir araya getirilecek ve 48 metrelik borular denizin dibine üç metre gömülecek. Japonlar tarafından 220 milyon liraya yapılacak ve 15 ayda tamamlanacak proje Anadolu Yakası'ndaki bol su kaynaklarının İstanbul Yakası'na geçirilmesini sağlayacak. Su altında kaynakla birleştirilecek borular 200 ton kapasiteli bir vinçle çekilecek.


  ''İstanbul Boğaz'ını üçüncü defa geçiyoruz...''


 Sarayburnu - Salacak Su Boru Hattı'nın temeli atıldı


  SARAYBURNU ile Salacak arasında bir Japon firması tarafından döşenecek 220 milyon liralık Boğazaltı Su Borusu Projesi'nin temeli dün Başbakan Süleyman Demirel tarafından atıldı. Beş yüz kişiyi aşkın bir kalabalığa hitap eden Süleyman Demirel 2 dakika 10 saniye ile en kısa tören konuşmalarından birini yaparak, ''İstanbul Boğazı'nı bugün üçüncü kez geçiyoruz. Yakında Sarayburnu'nda yapılacak bir köprü veya tüp yol 


1977 yılında Boğazaltı Su Projesi nin temeli atılmış!


ile dördüncü kez geçeceğiz'' dedi. Japon ''Nipon KKK'' firması tarafından döşenecek bir metre çapında, her biri 1900 metre uzunluğundaki Boğazaltı Su Projesi'nin temeli dün atıldı. 1978 yılı nisan ayında tamamlanacak projeye göre, 12'şer metre uzunluğundaki özel çelikten imal edilecek borular 10 santim kalınlığında özel betonla kaplanacak ve deniz dibinde açılacak 3 metre derinliğindeki hendeklere yerleştirilecek. Anadolu Yakası'ndaki bol su kaynaklarının İstanbul Yakası'na geçirilmesini ve Ömerli Barajı'ndan bütün şehrin yararlanabilmesini hedef alan proje yılda 47 milyon metreküp su nakledilmesini öngörüyor.

  Ankara'dan dün sabah gelen Başbakan Süleyman Demirel Sarayburnu'ndaki Atatürk heykeli önünde yaptığı konuşmada ''İstanbul Boğazı'nı ilk önce havadan elektrik nakil hatlarıyla geçtik. Sonra köprüyü yaptık. Şimdi su altından geçiyoruz. Yakında Sarayburnu ile Salacak arasında dördüncü geçişi gerçekleştireceğiz. Bu iki nokta arasında bir köprü veya tüp yol kurulacaktır.'' dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Selahattin Kılıç da, bir konuşma yaptı ve İstanbul Belediyesi'ne çattı, törende bulunan Belediye Başkanı Ahmet İsvan, kendisini hedef alan sözleri gülümseyerek dinledi.


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 6 Şubat 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön