28 / 04 / 2024

1976 yılında özel mülkiyetin denizle ilişkisi kesilecekmiş!

1976 yılında özel mülkiyetin denizle ilişkisi kesilecekmiş!

1976 yılında İstanbul'da kıyıların yüzde 99'u halka kapalıymış. Kıyı şeritlerini halka açmak için kumlamak, kayalamak ya da presle sıkıştırılmış çöplerin asfalt benzeri bir madde ile karıştırılarak sahillerin doldurması düşünülmüş.



1976 yılında özel mülkiyetin denizle ilişkisi kesilecekmiş!


SAHİLLER DOLDURULUP ÖZEL MÜLKİYETİN DENİZLE İLİŞKİSİ KESİLECEK


İsvan, <<Kıyıların halk yararına açılması için proje hazırlanıyor>> dedi.


MİMARLAR Odası ''İstanbul Şubesi “İstanbul kıyıları ve şehir imar planlarında kamu hizmetleri için ayrılmış alanların büyük kısmının belirli bazı tekellere geçirildiğini’’ açıklamıştır. 

  Bu konuda yapılan açıklamada “Halkın gereksinmelerini karşılayacak % 1 oranında bir alan dahi kalmadığı, bu nedenle İstanbul Belediyesi’nin belli kişi ve zümreler emrine verilmiş belediye ve hazine arsalarının halkın, kullanımına açılması için gösterdiği çaba ve yaptığı girişimlerin desteklendiği‘‘ belirtmiştir.

  İstanbul Belediye Başkanı İsvan da ''Sahilleri doldurarak özel mülklerin denizle ilişkisini keseceğiz, sonra da bu sahilleri halka açacağız’’ demiştir.


HAZIRLANAN PROJE


  İstanbul Belediyesi, kıyıların halk yararına açılması için 32 çevre belediyeyi de içine alan bir proje hazırlamaktadır. Belediye Başkanı Ahmet İsvan ‘’Bu projede İstanbul kıyılarının dört bölge olarak ele alındığını ve kıyı şeritleri üzerinde kamuya gelir sağlayıcı tesisler yapımının planlandığını’’ açıklamıştır.

  Projeye göre, Haydarpaşa - Bostancı, Sirkeci - Florya, Boğaz sahil şeridi ve Haliç sahil şeridi için üç amaç öngörülmektedir. Bunlar, kıyıları halka açmak, kıyı şeridini kanal bağlantılarından temizlemek, kamu tesisleri yapmaktır. 

  Kıyı şeritlerini halka açmak için kumlamak, kayalamak ya da presle sıkıştırılmış çöplerin asfalt benzeri bir madde ile karıştırılarak sahilleri doldurmak düşünülmektedir.

Belediye Başkanı bu konuların ayrı ayrı incelendiğini, çıkacak sonuçlara göre kıyının hangi yöntemde doldurulacağına karar verileceğini belirtmiş ve Yasal sorunlar da halledildikten sonra sahilleri doldurarak özel mülklerin denizle irtibatını keserek sahilleri halka açabileceğiz” demiştir.


Milliyet Gazetesi 9 Nisan 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön