29 / 04 / 2024

1976 yılında İstanbul'daki binaların yarısı gecekonduymuş!

1976 yılında İstanbul'daki binaların yarısı gecekonduymuş!

1976 yılında nüfusu on bini aşan şehirlerde yapılan araştırmaya göre, gecekonduların tüm konutlara oranı yüzde 29'muş. Türkiye'de 800 bin gecekondu varmış ve sadece İstanbul'da ise binaların yarısını gecekondular oluşturuyormuş.



1976 yılında İstanbul daki binaların yarısı gecekonduymuş!


Türkiye'de 800 bin gecekondu var!


Gecekondu nisbeti Ankara'da yüzde 60, İzmir'de ise yüzde 40


Gecekondularda oturanların yüzde 39'u kiracı...


İstanbul'daki binaların yarısı ''Gecekondu''


  ANKARA, (AA) - Yurdumuzda, nüfusu on bini aşan şehirlerde yapılan araştırmaya göre, bu kesimde bulunan 2 milyon 700 bin meskenin 800 binini gecekondular teşkil etmektedir. Gecekonduların tüm meskenlere oranı yüzde 29'dur. Bu oran büyük şehirlerde büyük nüfus artış göstermekte ve ciddi bir önem kazanmaktadır. Nitekim Ankara'daki tüm konutların yüzde 60'ı, İstanbul'da yüzde 50'si, İzmir'de de yüzde 40'ı gecekondudur. Üstelik bu oranlar, gecekondular lehine olarak yıldan yıla artmaktadır. 


  Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın 50. kuruluş yıldönümü münasebetiyle, <<Türkiye'nin gecekondu sorunu>> konusunda bir konferans veren İmar ve İskan Bakanlığı Mesken Genel Müdürü Başyardımcısı Ülkü Söylemezoğlu, yurdumuzda son yıllarda büyük bir hızla şehirleşmeye gidildiğini söylemiş ve sosyal gelişmeye paralel, iş imkanlarıyla orantılı normal bir şehirleşme değil, nüfus patlaması ve nüfus yığılması şeklinde olduğunu dikkati çekerek şunları söylemiştir:


  <<25 yılda 4 milyondan 17 milyona varan şehir nüfusu, bir yıl sonra 50 milyona varacaktır. Bugün 2 milyon 700 bin olan konut sayısı on milyona çıkarmak gerekecektir. Bu hadisenin azameti karşısında ürpermemek mümkün değildir. Gelecek kuşaklar şehirleşme ve konut konusunda çok büyük boyutlu sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaklardır. Çünkü bugüne kadar bu konuda, fazla bir şey yapabildiğimizi söyleyemeyiz.>>


   Ülkü Söylemezoğlu'nun verdiği bilgiye göre, ikinci 5 yıllık plan devresinde, konut yatırımları için planın öngördüğü 20 milyar liralık hedef aşılmış, 29 milyar liraya varılmıştır. Buna karşılık bu devrede 200 bin ünitelik gecekondu ve kaçak yapı inşa edilmiştir.


Türkiye Gazetesi 19 Mayıs 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön