27 / 04 / 2024

1977 yılında İstanbul'da 235 bin konut yapılmış!

1977 yılında İstanbul'da 235 bin konut yapılmış!

1977 yılında İstanbul'da 235 bin konut yapılmış, kamunun toplam konut yatırımı içerisindeki payı ise yüzde 10 dolaylarında olmuş. Mesken Genel Müdürlüğü 1977 yılı sonuna kadar 4 milyar liralık yatırım yapmış.



1977 yılında İstanbul da 235 bin konut yapılmış!


İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı: ''Yasa, kamu eliyle sosyal konut üreterek gecekondulaşmayı önlemeye öncelik vermiştir'' dedi…


1977'de İstanbul'da 235 bin konut yapıldı!


Arsa fiyatlarının ve inşaat maliyetlerinin sürekli artışı nedeniyle yatırım hedeflerinin aşılmış olmasına rağmen üretim hedeflerine ulaşılamamış konut açığı yüzde 14 olmuştur. 



  İMAR ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Bekman, ''Yasa, kamu eliyle veya desteği ile sosyal konut üreterek gecekondulaşmayı önlemeye öncelik vermiştir'' dedi. Bekman'ın tebliğinde ''Konut yatırımlarının yüzde 90'ını oluşturan özel sektörün kar amacı ile üst gelir grubuna hitap eden konut üretmesi doğaldır'' denildi.

  İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Bekman ''Konut seminerinde'' özetle şunları söyledi:

  ''Özel sektör ve kamu sektörünce yapılacak konut üretiminin kentsel konut üretiminin kentsel konut ihtiyacının karşılayabilecek düzeye ulaşabilmesini sağlamak için bakanlığımızca 'Kentleşme, arsa ve konut sorunları ile ilgili yetki kanunu tasarısı' üzerinde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu tasarıda özel mülkiyet arsalar üzerinde denetim uygulamasını ve kamu arsalarının kullanım biçiminin belirlenmesini ve kent gelişme alanlarında kamu eliyle veya desteği ile konut üretmek üzere gelir gruplarına göre konut talep ve üretimini organize etmek amacı ilme 'arsa ve konut kurumu'nun kurulması içermektedir. 1977 yılında kamunun toplam konut yatırımı içerisinde ki payı yüzde 10 dolaylarında olmuş ve kamu konut sorunun çözümünde tekin bir rol alamamıştır. Bir yandan özel sektör yatırımlarının büyük bir kısmı lüks konut inşaatına yönelirken, öte yandan arsa fiyatlarının ve inşaat maliyetlerinin sürekli artılı nedeniyle, yatırım hedeflerinin aşılmasına rağmen, üretim hedeflerine ulaşılmamaktadır. 1977 yılında İstanbul'un kentsel konut ihtiyacı 273 bin iken, ruhsatlı konut üretimi 235 bin olmuş aradaki 37 bin konut açığı yüzde 14'lük bir orana ulaşmıştır. Mesken Genel Müdürlüğü'nce 1977 yılı sonuna kadar 1 milyar 150 milyon TL'lik alt yapı, 1 milyar 805 milyon liralık konut 440 milyon liralık kamulaştırma, 400 milyon liralık kooperatif kredisi ve diğer harcamalarla beraber 4 milyar liralık harcama yapılmıştır. 1958 yılında yürürlüğe giren bakanlığımızın kuruluş yasasında konut politikamızın hedefi, ''Evsiz vatandaşları birer konut sahibi yapmak ve mutedil kiralarla barınmalarını sağlamak olmuştur.''


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 6 Haziran 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön