29 / 04 / 2024

1977 yılında hızla artan nüfusa hizmetler yetişemez olmuş!

1977 yılında hızla artan nüfusa hizmetler yetişemez olmuş!

1977 yılında İstanbul'da hızla artan nüfusa hizmetler yetişemez olmuş. Resmi olarak 3 milyon 892 bin 792 nüfusu sahip olan ve sürekli nüfus alan İstanbul'da altyapı hizmetleri yetişemez olmuş.



1977 yılında hızla artan nüfusa hizmetler yetişemez olmuş!


Nüfus artışı var; kontrol, vasıta, yol, kanal, su, temizlik ve elektrik yok


  Şehirde hızla artan nüfusa hizmetler artık yetişemez olmuştur. Resmi 3 milyon 892 bin 792 olarak nüfusu tespit edilen, ancak bugün çeşitli kaynaklar tarafından 4,5 milyon kadar insanın yaşadığı belirtilen İstanbul’un Türkiye'nin nüfus artış oranı bakımından başta gelen şehri olduğu da açıklanmıştır.


  Üniversiteleri, sağlık teşekkülleri, ticari ve sanayi merkezi oluşuyla devamlı akına uğrayan İstanbul'da su, elektrik, yol gibi hizmetler devamlı takviyeye rağmen şehir ve yaşayanları için bir ıstırap halini muhafazaya devam etmektedir. Mesken meselesine çare olarak çeşitli semtlerde yapılan blok blok apartmanlar, siteler şehri beton yığınları haline sokarken, bugün gecekondu bölgelerinde de apartman kondular türemeye başlamış ve en güzel manzaralı yerleri Anadolu’dan göç edenler tarafından istilaya uğramıştır.


  İlgililer, bilhassa daha sonradan şehre yakın çevrelerde doğan mahallelere elektrik, su, yol gibi hizmetleri getirmek mecburiyetinin yatırımları aksattığını ve yaygınlaştırdığını ifade etmektedirler.


  Belediye tarafından yol yapım faaliyetleri normal seyrine devam etmesine rağmen eski yolların bakımı ve program harici işlerin çıkması sebebiyle sokaklar bugün köstebek yuvası deyimini muhafaza etmektedir. Her gün trafiğe katılan araçlarla 200 bin civarında plakalı aracın yetişmeyen caddelerde işgücü, zaman ve madde olarak ekonomik kayba''Trafik keşmekeşi'' olarak ad koyup boy göstermesi yanı sıra şehir pisliği, toplu ulaşım araçlarının kifayetsizliği sebebiyle vasıta sıkıntısı halkı çilekeş İstanbullu haline getirmiştir.


YOLU, ELEKTRİĞİ SUYU YETİŞMEYEN ŞEHİR


  Evlerde akmayan suların sebebini araştırırken her gün 70-75 kişiye abone olarak Sular İdaresi tarafından su bağlanması yanı sıra mevcut su kapasitesinin hala eski şeklini muhafaza etmesi su meselesini iyiden iyiye gelecekte çıkmaza sokabileceği gibi çeşitli şekillerde çalınan cereyanın maliyetini halka eşit olarak pay eden İETT'nin eskiyen şehir şebekesi artık bu yükü kaldıramayacak duruma gelmiştir. İlgililer tarafından yapılan açıklamaya göre Ekim ayı sonuna göre İstanbul'da 990 bin 524 elektrik abonesi bulunmakta ve ayda ortalama 4-5 bin artış kaydedilmektedir. Ayrıca Sular İdaresi Genel Müdürlüğü 5 çevre belediyede yaşayanlara su temin ederken İstanbul belediye hudutları içinde de 385 bin aboneye sahiptir.   Bütün bunlara rağmen kira derdi de İstanbullu için bir ''kabus'' hüviyetini iyiden iyiye kabullendirmiş, şehrin kozmopolit yapısı fiyatların alabildiğine başıboş kalmasına sebep olmuştur.


Tercüman Gazetesi 16 Aralık 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön