09 / 05 / 2024

1978 yılında Haliç kıyılarında bağırsak kurutma evi açılmış!

1978 yılında Haliç kıyılarında bağırsak kurutma evi açılmış!

1978 yılında Haliç'te kirliliğin yanında bir de pis koku çevreyi sarmış. Gecekondu misali iş yerlerinin hızla arttığı yıllarda, tahta parçalar ve kalaslardan bir gecede yapılan bağırsak kurutma evi çalışmalara başlamış.



1978 yılında Haliç kıyılarında bağırsak kurutma evi açılmış!


Kirlilik yetmiyormuş gibi şimdi de pis koku çevreyi sardı


Haliç'in dolan kıyılarında bir de bağırsak kurutma evi açıldı


Tahta parçaları ve kalaslarla bir gecede yapılan bağırsak kurutma evine nasıl izin verildiğine herkes şaşırıyor


  HALİÇ'in kıyılarının büyük hızla dolması açık gözlerin işine yaradı. Yüzölçümü giderek artan gecekondu misali iş yerlerinin sayılarının hızla arttığını bildirilirken kıyıya son olarak bir bağırsak kurutma evi açıldı. Tahta parçaları ve kalaslardan bir gecede yapılıveren bağırsak kurutma evi çalışmalara başlar başlamaz kıyıların çevresinden yükselen kokunun dayanılmazlığı bir kat daha arttı.

  Çevredeki fabrikaların artıkları ve Haliç'e bağlanan kanalizasyon şebekeleri yüzünden hızla dolan kıyılarda açılan bağırsak kurutma evinin tüm artıklarını doğrudan Haliç'e attıkları bildirildi. Bağırsak evinin çevresindeki suların korkunç bir şekilde kirlendiğini bildiren çevre sakinleri ''Haliç'in kendi kokusuna alışmıştık ama bağırsak kurutma evi kurulunca çevreyi müthiş bir koku kapladı. Dayanılacak gibi değil. Yetkililer kimseye danışılmadan kurulan bu bağırsak kurutma evinin çalıştırılmasına izin veriyorlar anlamadık gitti. Adeta Haliç'in kirlenmesini destekleniyor. Bağırsak evinin çevresinde oluşan kirli bölge giderek büyüyor'' dediler.


Hürriyet Gazetesi 18 Aralık 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön