03 / 05 / 2024

1978 yılında mezar satışları yer yokluğu nedeniyle durdurulmuş!

1978 yılında mezar satışları yer yokluğu nedeniyle durdurulmuş!

1978 yılında mezar satışları yer yokluğu nedeniyle durdurulmuş. Mezarlıklar Müdürlüğü, Orman Bakanlığı'na başvurarak Fatih Ormanları'nın yanan bölümünün mezarlık yapmak istemişler. Şehrin üç yeni mezarlığa ihtiyacı varmış.



1978 yılında mezar satışları yer yokluğu nedeniyle durdurulmuş!


Mezar satışları yer yokluğu nedeniyle durduruldu


  İSTANBUL Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü, İstanbul Orman Başmüdürlüğü kanalı ile Orman Bakanlığı'na başvurarak Fatih Ormanları'nın yanan bölümünün mezarlık yapmak üzere kendilerine verilmesini istemiştir.

  İstanbul Belediyesi Mezarlıklar Müdürü İhsan Karakuş, kentin üç bölgesinde bulunan mezarlıklardan yalnızca üçünde kısıtlı gömü yapılabildiğini belirtmiş ve ''200-500 dönümlük üç yeni mezarlık yapılmadığı takdirde, pek yakında ölülerimizi gömecek yer bulmak büyük bir sorun haline gelecektir'' demiştir.

  Aile bireylerinden birini yitirmenin acısı içinde bir de mezar bulma telaşı ile koşuşan cenaze sahiplerinin karşılaştıkları zorluklardan yetkilileri sorumlu tuttuklarını belirten İstanbul Mezarlıklar Müdürü İhsan Karakuş, cenaze sahipleri ile çok yakından ilgilenmek istediklerini söylemiş ve sorunlarını şöyle anlatmıştır:


  ''Biz İstanbul'u üç bölgeye böldük. Anadolu Yakası'nda Karacaahmet, Beyoğlu yakasında Feriköy ve Kulaksız, İstanbul Yakası'nda ise Topkapı ve Merkezefendi gibi büyük mezarlıklar başta olmak üzere birçok mezarlık vardır. Mezarlıkların çok olmasına karşın gömü yapılabilen mezarlıklar az ve kısıtlıdır. Örneğin, Karacaahmet Mezarlığı'nda şimdi yalnızca 4 adaya gömü yapılabiliyor. Feriköy Mezarlığı'nda 59 ada bulunmasına karşın gömü yapılabilecek yer miktarı yarını düşündürecek durumdadır. İstanbul bölgesindeki sayıları 10'u aşan mezarlık içinde gömü yapılabilen yalnız Yeni Kozlu Mezarlığı'dır. Zincirlikuyu, Merkezefendi, Eyüp, Eski Topkapı gibi büyük mezarlıklar tamamen dolmuştur.''

  İstanbul Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Karakuş, mezar satışlarının yer yokluğu nedeni ile durdurulduğunu, cenazeleri gömmek için yer yaratmaya çabaladıklarını belirtmiştir. Karakuş, İstanbul'un kent dışında kalan geniş alanlarına yeni mezarlıklar yapılması gerektiği savunmuş ve özetle şöyle demiştir:

  ''İstanbul Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü olarak bu konuda bazı girişimlerimiz oldu. Orman Başmüdürlüğü kanalı ile Orman Bakanlığı'ndan Fatih Ormanları'nın yanan bölümünün mezar yeri yapmak üzere idaremize verilmesini istedik. Bu girişimimiz henüz sonuca varmadı.

  Daha önce Ümraniye sırtlarında büyük bir arazi bulmuştuk ihtiyacı karşılayabilecek bu alan hisseli yer olarak karşımıza çıktı. Sonuç alamadık.

  İçerenköy'de Hazine'ye ait olduğunu öğrendiğimiz bu araziyi aynı amaçla almak istiyoruz. Bu konu henüz kesinleşmedi.''

  Şimdiden önlem alınmadığı takdirde cenazeleri gömmenin pek yakında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacağı görüşünü savunan Karakuş, kent için 200-500 dönümlük üç yeni mezarlığa gereksinim duyduklarını açıklamalarına eklemiştir.


Milliyet Gazetesi 19 Ekim 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön