02 / 05 / 2024

1982 yılında İstanbul'un çehresi günden güne değişiyormuş!

1982 yılında İstanbul'un çehresi günden güne değişiyormuş!

1981 yılında İstanbul'un çehresi gizli gizli, yavaş yavaş güzelleşiyormuş. Orgeneral İsmail Hakkı Akansel'in 11 aylık belediye başkanlığı döneminde, İstanbul'da 2 bin 45 yasal olmayan işletme kapatılmış.



1982 yılında İstanbul un çehresi günden güne değişiyormuş!


İstanbul'un çehresi günden güne değişiyor..


 11 ayda İstanbul'da 2045 yasal olmayan baraka, sandal yeri, kayıkhane, çayhane, lokanta, gazino, tamirhane, motel yıkıldı 

 İstanbul, gizli gizli, yavaş yavaş daha bir güzelleşiyor her gün...


  SON bir yıldır, gün geçmiyor ki İstanbul'un bir bölgesinin çehresi değişmesin...

  Kaçak yapılar yıkılıyor. 

  Kentin içine sokulmuş toplu meyhaneler kaldırılıyor.

  İstanbul kaldırımlarını parsellemiş, adım başı önünüze çıkan kayalara rastlanmıyor. 

  Çevre yolu boyunca uzanan yeşil alanlar, ağaçlıklar tankerlerle sulanıyor. 

  Ruhsatsız kum depoları kaldırıyor, ruhsatı olanlara başka yerler gösteriliyor.

  Kent meydanlarındaki fıskiyelerden yükselen sular serinletiyor insanları...

  Kısacası İstanbul, gizli gizli, yavaş yavaş daha bir güzelleşiyor her gün... 

  Harp Akademileri Komutanlığı'na atanan Orgeneral İsmail Hakkı Akansel'in 11 aylık belediye başkanlığı döneminde yapılan bu çalışmalar, yavaş yavaş da olsa İstanbullu'nun gözünden kaçmıyor. Bu çalışmalardan memnun olmayanlar da var tabi.

  Kentin en iyi bölgelerine yaptıkları kaçak işyerlerinde, Boğaz kıyısında kurdukları kaçak gazino ve meyhanelerden yıllarca yüzbinler kazananlar bu çalışmalardan hiç hoşnut değiller.

  Belediyenin kentin güzelliği ve yolsuzluklarla ilgili olarak Aksaray'da, Mısırçarşısı çevresinde, Kapalıçarşı'da, Mahmutpaşa'da, Boğaz yolunda ve daha İstanbul'un birçok semtinde yaptıkları İstanbullu'nun gözünden kaçmıyor.

  Belediyenin çalışmalarına Karayolları da katılııyor kendi çapında. Topkapı'dan Göztepe Kavşağı'na kadar uzanan çevre yolu etrafındaki yeşil alanların, ağaçlıkların korunmasını üstlenerek belediyeye yardımcı oluyor. Bu alanların sulanması Karayolları Yeşil Saha Mühendisliği'nce ihale ile özel şirketlere veriliyor. Su dolu tankerler sırasıyla yaptıkları sulamayla bölgedeki yeşil alanların, ağaçların kurumasını önlüyorlar.

  İşte İstanbul Belediyesi'nin 11 aylık çalışmasından birkaç rakam: 2045 yasal olmayan kayıkhane, çayhane, lokanta, gazino, tamirhane, motel yıkıldı. 46 ruhsatsız kum deposu kapatıldı. Ruhsatlı 30 kum deposuna da sabah trafiği aksattı için başka yerler gösterildi. Kahyalık saltanatına son verildi. Sebze ve meyve fiyatlarında tek fiyat uygulaması başladı...


Milliyet Gazetesi 24 Ağustos 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön